Ekonomické informace 7. 9. 2006

Nepříznivý vývoj letního počasí se podepsal na výnosech brambor. Proti loňsku zemědělci sklidí třetinu. Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poors upozornila Česko, že by mu mohla zhoršit hodnocení, pokud se nové vládě nepodaří udržet pod kontrolou rozpočtový deficit. Při nákupu v drogeriích je 65 procent Čechů věrných osvědčeným značkám. Rozdíly mezi cenami nových automobilů jsou v jednotlivých zemích Evropské unie stále obrovské.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

doprava

doprava | Foto: Jan Rosenauer

Nepříznivý vývoj letního počasí se podepsal na výnosech brambor. Proti loňsku zemědělci sklidí třetinu. Brambory bude potřeba dovážet, a to za vyšší ceny, protože výpadek produkce je v sousedním Polsku i v dalších okolních zemích. Na cenách v obchodech se to už projevuje. Podle předsedy zemědělského svazu Miroslava Jirovského ale vzniká podstatná část ceny brambor u obchodníků, kteří nasazují vysoké marže.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Jirovský: Cena brambor

Stále více českého syrového mléka končí za hranicemi, a to hlavně kvůli vyšším výkupním cenám. Jak dodává Vlastimil Kratochvíl z odbytového družstva Mlecoop Praha, export roste každým rokem a dnes farmáři vyvážejí více než milion litrů denně.

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poors upozornila Česko, že by mu mohla zhoršit hodnocení, pokud se nové vládě nepodaří udržet pod kontrolou rozpočtový deficit. Agentura loni v listopadu dala českému ratingu pozitivní výhled, změnit by ho mohla na stabilní. Česká koruna na tuto zprávu reagovala mírným oslabením.

Při nákupu v drogeriích je 65 procent Čechů věrných osvědčeným značkám. Z výzkumu společností Incoma Research a GFK také vyplývá, že lidé se postupně odklánějí od nákupů drogerie v hypermarketech a čím dál víc vyhledávají specializované prodejny. Potvrzuje to Zdeněk Skála z Incomy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Skála: Lidé důvěřují v drogerii osvědčeným značkám

Rozdíly mezi cenami nových automobilů jsou v jednotlivých zemích Evropské unie stále obrovské. Vyplývá to z pravidelné zprávy Evropské komise. Za propastnými rozdíly cen v různých částech Evropy stojí podle ekonoma České spořitelny Petra Zahradníka především různá výše daně z přidané hodnoty.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Zahradník: Rozdíly v cenách aut v zemích EU

Bez DPH jsou ale auta v Dánsku nejlevnější a naopak v Česku z celé pětadvacítky nejdražší. Stojí o 7 procent víc, než je evropský průměr.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme