Ekonomické informace 8. 10. 2003

Vláda se dnes rozhodne, jestli bude pokračovat v reformě veřejných financí tak, abychom mohli nahradit korunu eurem v roce 2009 nebo 2010. Ministři průmyslu Česka a Slovenska připustili, že by mohlo dojít k výměně akciových podílů v ČEZu za podíl ve Slovenských elektrárnách. Konsolidační agentura by mohla prodat svůj podíl v Českém Mobilu za 613 miliónů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna a euro

koruna a euro | Foto: Jan Rosenauer

Vláda se dnes rozhodne, jestli bude pokračovat v reformě veřejných financí tak, abychom mohli nahradit korunu eurem v roce 2009 nebo 2010. Pokud schválí Strategii přistoupení k eurozóně, zaváže se tím dokončit reformu ještě v tomto volebním období.

Evropská unie zatím nedokáže sladit daně z přidané hodnoty v jednotlivých zemích. Ministři financí 25 evropských zemí - současných i vstupujících se nedokázali dohodnout ani při své včerejší schůzce. Nemají tak ani seznam zboží a služeb, na které se bude aplikovat snížená sazba.

Státní fond rozvoje bydlení by měl získávat pravidelné prostředky z daně z převodu nemovitostí. Vládě to dnes navrhne ministr pro místní rozvoj Pavel Němec. Jde o roční příjmy kolem šesti miliard korun.

Ministr průmyslu Milan Urban a jeho slovenský protějšek Pavol Rusko po svém včerejším setkání připustili, že by mohlo dojít k výměně akciových podílů ve státním ČEZu za podíl ve Slovenských elektrárnách. Podle Urbana by v případě ČEZu šlo o 16procentní podíl, o jehož prodeji český stát uvažuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Urban: Výměna akciových podílů

Česká konsolidační agentura by mohla prodat svůj podíl ve firmě Český Mobil za 613 miliónů korun. Český Mobil provozuje síť Oskar. Konsolidační agentura podíl převzala od Československé obchodní banky, která jej získala z Investiční a poštovní banky. Mluvčí konsolidační agentury Jiří Pekárek říká, že se budou snažit postupovat tak, aby výnos pro stát byl maximální.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Pekárek: Prodej podílu v Českém Mobilu

Ministerstvo zemědělství připravuje jednotnou platební agenturu, která vznikne sloučením Státního zemědělského intervenčního fondu a Agrární platební agentury. Souvisí to s programem SAPARD. Agentura bude podporovat čerpání dotací pro české zemědělce z agrárních fondů Evropské unie. Mluvčí ministerstva Martin Severa potvrdil, že už je podepsána smlouvu se společností SAP ČR na dodávku informačního systému pro připravovanou agenturu a poskytnutí služeb systémového integrátora.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Severa: Jednotná agentura

Ministři financí eurozóny včera uvedli, že nejsou znepokojeni současným růstem kursu eura vůči dolaru. Dali tak zelenou dalšímu posilování jednotné evropské měny, které už zasáhlo ceny akcií evropských exportérů. Zato šéf Evropské centrální banky Wim Duisenberg je znepokojen rychlostí, s jakou dolar devalvuje. Jeho varování tlumočí náš berlínský zpravodaj David Šťáhlavský.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Duisenbergovo varování

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme