Ekonomické informace 8. 10. 2004

Ropa ve světě stále zdražuje. Vyšší ceny pohonných hmot se projeví v říjnové inflaci. Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes zveřejní údaje o zářijové nezaměstnanosti. Česká pojišťovna založila na Kypru dceřinou společnost CP Reinsurance Company.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ropovod

ropovod

Ropa ve světě stále zdražuje. Americká lehká ropa se například vyšplhala na nový rekord 53 dolarů za barel. Poptávka po strategické surovině letos roste mimo jiné kvůli rychlému hospodářskému růstu v Číně. Dalším šokem pro už tak napjatý trh s ropou je stávka v ropné společnosti Royal Dutch/Shell Group v Nigérii, která pozdrží část ropného vývozu ze země.

Evropské aerolinie zvyšují kvůli drahé ropě ceny letenek o několik procent. Zdražení ohlásily francouzská Air France, nizozemská KLM, rakouské Austrian Airlines a skandinávské SAS.

Drahá ropa tlačí nahoru i ceny pohonných hmot u nás. Nejprodávanější benzin Natural 95 podle informací společnosti CCS zdražil od pondělí do středy o 16 haléřů na průměrných 27,70 za litr. Ekonomka Markéta Šichtařová z Next finance předpovídá další růst.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šichtařová: Ceny benzinu

Vyšší ceny pohonných hmot se projeví v říjnové inflaci. Dnes Český statistický úřad zveřejní zářijová čísla. V meziročním srovnání se podle analytika České spořitelny Miroslava Plojhara spotřebitelské ceny stejně jako v srpnu zvýšily o necelé tři a půl procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Plojhar: Inflace

Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes zveřejní údaje o zářijové nezaměstnanosti. Podle analytika Volksbank CZ Vladimíra Pikory se počet nezaměstnaných mírně zvýšil, protože na úřady práce dorazili další absolventi škol.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: Nezaměstnanost

Akcie elektrárenské společnosti ČEZ posílily o více než 5 procent a vytáhly pražskou burzu na nové 10,5leté maximum. Hlavní index trhu PX 50 vyrostl o půldruhého procenta na necelých 892 bodů.

Členské státy Evropské unie se opět nedohodly na novém systému zpoplatnění silnic a dálnic pro kamionovou dopravu. Pro ČR to znamená, že maximální cena jednodenních kuponů pro tranzit kamionů zůstane na úrovni osmi eur, což je podle vlády nepřijatelné. Prosazovala 15 eur.

Česká pojišťovna založila na Kypru dceřinou společnost CP Reinsurance Company. Podle mluvčího pojišťovny Václava Bálka bude zajišťovací služby poskytovat zatím firmám z finanční skupiny České pojišťovny, ať už v České republice, na Slovensku a v Rusku.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Bálek: Zajišťovna na Kypru

Švýcarská zajišťovna Swiss Re očekává, že vyplatí za škody spáchané čtyřmi hurikány v USA a tajfunem v Japonsku celkem 750 milionů dolarů. Z toho nároky na náhradu pojištěných škod z řádění posledního hurikánu Jeanne mají činit 150 milionů dolarů. Swiss Re je druhou největší zajišťovnou - tedy pojišťovnou pojišťoven - na světě.

Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme