Ekonomické informace 8. 11. 2002

Poslanci by měli v prvním čtení hlasovat o základním rámci rozpočtu na příští rok. Vládní návrh počítá se schodkem 111 miliard korun. Český statistický úřad dnes zveřejní údaje o vývoji nezaměstnanosti a inflace v minulém měsíci. Odstraňování škod po povodních oživilo stavebnictví.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2003 je o krok blíž k tomu, aby ve sněmovně prošel prvním čtením. Navržený přibližně 111miliardový deficit udrží ve hře unionistka Hana Marvanová, a to tím, že při hlasování odejde ze Sněmovny. Dohadování o konkrétních částkách a jejich určení by přišlo na řadu v kole druhém. Už teď ale ministr financí Bohuslav Sobotka upozorňuje na to, že rozpočet je oproti jiným letům realističtější, protože počítá s nižšími příjmy.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Sobotka: Rozpočet

Naše měna zareagovala na komentáře poslanců k návrhu rozpočtu posílením na 30 korun a 86 haléřů za euro.

Našli nezaměstnaní lidé během října práci, nebo ne - to dnes zveřejní Český statistický úřad. Výše nezaměstnanosti za 10. měsíc by měla být podle analytiků stejná jako na konci září, tedy 9,4 desetiny procenta. V říjnu totiž, stejně jako každý rok, nastoupilo mnoho čerstvých absolventů škol do zaměstnání. Právě to by mělo zabránit růstu počtu lidí bez práce. Jak se bude nezaměstnanost vyvíjet v příštích měsících? To prozradil analytik Raiffeisenbank Ivo Nejdl.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Nejdl: Prognóza nezaměstnanosti

Dvoumístných čísel přitom nezaměstnanost v České republice ještě nikdy nedosáhla.

Český statistický úřad dnes také zveřejní výši říjnové inflace. Ta by měla podle analytiků klesnout, a to hlavně díky nižším cenám potravin a pohonných hmot, zlevnění plynu pro domácnosti a tradičně sezónnímu výprodeji cestovních kanceláří. Podle analytika Patria finance Davida Marka bude inflace nejnižší od roku 1993.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marek: Inflace

Jak by měly růst ceny v budoucnu - to naznačila v nové inflační prognóze Česká národní banka. Vychází přitom ze stability úrokových sazeb v roce 2003. V říjnu příštího roku tak očekává inflaci v rozmezí 1,5 až 2,9 procenta, v březnu 2004 pak 1,7 až 3,1 procenta.

Odstraňování škod po povodních oživilo v září stavebnictví. Opravy budov a infrastruktury totiž zvedly stavební výrobu meziročně o 6,7 procenta. Výstavba nových domů se naopak nezvýšila. Jak potvrdil analytik Volks Bank CZ Vladimír Pikora, největší růst toto odvětví teprve čeká.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: Vývoj ve stavebnictví

Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme