Ekonomické informace 8. 11. 2004

Dnes se dozvíme aktuální údaje o říjnové nezaměstnanosti a inflaci. Průměrná mzda v Česku se za 50 let zvýšila 15krát, reálně ale jen třikrát. U německého soudu se střetnou dvě nezvyklé strany - stuttgartská automobilka Porsche žaluje totiž Frankfurtskou burzu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Dnes bychom se měli od ministerstva práce dozvědět aktuální údaje o říjnové nezaměstnanosti. Hlavní ekonom HVB bank Pavel Sobíšek se domnívá, že se počet lidí bez práce spíše snížil. Nezaměstnanost totiž v říjnu pravidelně klesá díky sezónním pracovním nabídkám a umístění čerstvých absolventů škol na trhu práce.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Sobíšek: Odhad nezaměstnanosti

Český statistický úřad zveřejní nejnovější vývoj inflace. Analytik České spořitelny Miroslav Plojhar předpokládá, že spotřebitelské ceny vzrostly v říjnu v průměru o půl procenta. V porovnání s loňským říjnem se tedy inflace zřejmě zvýšila o tři a půl procenta. Podražil totiž plyn, pohonné hmoty a částečně i potraviny. V dalších měsících by už ale spotřebitelské ceny růst neměly, uklidňuje analytik.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Plojhar: Odhad inflace

To potvrzují i údaje ministerstva zemědělství, podle kterých letošní úroda obilí stoupla o 50 procent proti loňsku. O dva miliony tun tak přesahuje domácí spotřebu. Ovšem na rozdíl od Miroslava Plojhara se zemědělský analytik Petr Havel nedomnívá, že by dobrá úroda výrazněji ovlivnila tuzemské ceny potravin, alespoň ne ceny pekárenských výrobků.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Havel: Ceny potravin

Průměrná mzda se v České republice za posledních 50 let zvýšila 15krát. Za svůj plat, pokud dosahuje průměru, si ale můžeme koupit jen třikrát víc zboží než před 50 lety. Vyplývá to z analýzy společnosti Patria Online. Konkrétně v roce 1954 byla průměrná mzda necelých 1200 korun. V první polovině letošního roku přesáhla 17 tisíc. Jenže rostly také ceny, a to hlavně v posledních patnácti letech. Do roku 1989 totiž téměř neexistovala inflace, protože ceny spotřebního zboží stanovoval stát svými předpisy, a to mnohdy v rozporu s ekonomickou realitou.

U německého soudu se dnes střetnou dvě nezvyklé strany - stuttgartská automobilka Porsche totiž žaluje totiž Frankfurtskou burzu. Jde vůbec o první případ svého druhu a jak dodává náš zpravodaj v Německu David Šťáhlavský, není tedy divu, že kauza, která začala před třemi roky, poutá velkou pozornost odborné veřejnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Soud Porsche versus burza

Aleš Heřmánek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme