Ekonomické informace 8. 11. 2006

Čeští pěstitelé cukrovky chystají protest proti záměru cukrovarnické společnosti Eastern Sugar uzavřít pět závodů ve střední Evropě. Vláda má projednat návrh, podle něhož by linkové autobusy neměly platit mýtné. Dnes se dozvíme aktuální údaje o vývoji nezaměstnanosti a inflace. Společnost Ahold ve svých hypermarketech a supermarketech dnes naplno spustí službu CashBack pro klienty ČSOB a Poštovní spořitelny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autobusová doprava

Autobusová doprava | Foto: F. Tichý

Pěstitelé cukrovky sdružení v Agrární komoře chystají protest před německou a britskou ambasádou kvůli záměru cukrovarnické společnosti Eastern Sugar uzavřít pět závodů ve střední Evropě včetně tří cukrovarů v České republice. Uzavření cukrovarů by bylo podle zemědělců pro ty, kteří cukrovku pěstují, velkou ranou. Protest by se měl uskutečnit v co nejbližší době a zúčastnit by se ho mělo asi 150 rolníků.

Linkové autobusy by neměly platit mýtné. To je návrh Středočeského kraje, který dnes putuje na stůl vládě. A podporu má návrh i v dalších krajích. Pokud by totiž autobusy mýtné musely platit, tak například Středočeský kraj by to podle mluvčího Martina Kupky přišlo přibližně na 60 milionů korun. A tyto peníze kraj nemá.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Kupka: Autobusy a mýtné

Kolik u nás bylo lidí v říjnu bez práce, to se dozvíme těsně po deváté hodině od ministerstva práce a sociálních věcí. Ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík očekává, že nezaměstnanost klesla na 7,5 %, a to by znamenalo nejnižší počet lidí bez práce v tomto roce.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Mertlík: Nezaměstnanost

Také se dozvíme, jak se vyvíjela minulý měsíc inflace. Ekonomové čekají, že spotřebitelské ceny klesly asi o 0,3 %. Analytik ČSOB Jan Bureš tak předpokládá meziroční inflaci v říjnu na úrovni 1,5 %. V ní by se mělo promítnout mimo jiné zlevnění plynu.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Bureš: Inflace

Spediční společnost Čechofracht začala vypravovat spolu s Českými drahami pravidelné ucelené nákladní vlaky do Itálie. Tento expres Italia jezdí z Ostravy, na rakousko-italskou hranici dojede za 24 hodin, jezdí 4x týdně a nikdo jiný zatím takové spojení nenabízí. Vlakem se přepravují především výrobky z oceli, které původně putovaly především po silnici v kamionech.

Společnost Ahold ve svých hypermarketech a supermarketech dnes naplno spustí službu CashBack pro klienty ČSOB a Poštovní spořitelny. To znamená, že při platbě kartou budou moci zákazníci získat u pokladny zdarma také hotovost - třeba místo výběrů z bankomatů. Jaké jsou podmínky, vysvětluje mluvčí Aholdu Kateřina Pecínová.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Pecínová: CashBack

Systému CashBack v České republice se podrobněji bude věnovat Ekonomický magazín po čtvrt na deset. Dozvíte se také, jak to dopadlo, když Radiožurnál tuto službu v jednom hypermarketu otestoval.

Skoro dvě třetiny obyvatel Evropské unie při cestě do zahraničí vypínají telefon, aby nemuseli platit vysoké poplatky za roaming. Vyplývá to z průzkumu Evropské komise. Jsou mezi nimi i Češi, kteří patří se Slovinci a Poláky vůbec k největším odpůrcům volání v zahraničí. Telefon nás vypíná totiž 90%. Evropská komise přitom už dlouho tlačí na operátory, aby ceny snížili, Brusel jim už dokonce pohrozil, že zasáhne legislativně. Jenomže k tomu je potřeba souhlas členských zemí a ty se k takové iniciativě staví odmítavě.

Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme