Ekonomické informace 8. 12. 2003

Český statistický úřad dnes zveřejní vývoj spotřebitelských cen za listopad. Dozvíme se také nejnovější vývoj nezaměstnanosti. Ode dneška odmítají někteří producenti vepřového prodávat maso za méně než 30 korun za kilogram.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Máme za sebou bronzovou neděli. Kromě rozžehnutí druhé svíčky na adventním věnci se lidé také hromadně vrhli na nákupy. Podle tržeb obchodníků se ale zdá, že utráceli přibližně stejně jako loni touto dobou. Velké obchodní řetězce zaznamenali v posledních dnech zvýšený zájem především o ovoce a potraviny - za to může asi Mikuláš. Prodejci se těší, že hlavní invaze zákazníků v předvánočním čase teprve přijde.

Zřejmě také začne růst inflace. I když teprve ta prosincová. Český statistický úřad dnes zveřejní vývoj spotřebitelských cen za listopad. Podle Tomáše Pikory, analytika Volksbank bude ve srovnání s říjnovými cenami na úrovni dvou desetin procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Pikora: Vývoj inflace

Kutnohorský úřad práce se snaží zvýšit šance uchazečů o místa v nové automobilce, kterou u blízkého Kolína staví konsorcium Toyota-Peugeot-Citroen. Úřad připravil speciální kurzy zaměřené na přijímací řízení a rekvalifikace. Poptávka je například po řidičích vysokozdvižných vozíků nebo po svářečích. Nábor zaměstnanců do automobilky je už v plném proudu a bude pokračovat po celý příští rok.

Jak vypadala nezaměstnanost během listopadu v celé České republice, to dnes oznámí ministerstvo práce a sociálních věcí. Analytik společnosti Atlantik finanční trhy Jan Schiesser si myslí, že kvůli nepružnému trhu práce zůstane těsně pod hranicí deseti procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Schiesser: Vývoj nezaměstnanosti

Na dubajském leteckém veletrhu ve Spojených arabských emirátech představí Aero Vodochody svůj letoun L-159B. Do 11. prosince, kdy veletrh končí, má šanci sehnat kupce na své stroje. Spolumajitel Aera americký Boeing požádal podle informací v tisku českou vládu, aby výrobce letounů oddlužila. Představuje si prý částku devíti miliard korun. Ovšem hlavní problém Aera je, že se mu nedaří prodávat svá letadla. A v tom mu měl původně Boeing pomoci.

Ode dneška odmítají někteří producenti vepřového prodávat maso za méně než 30 korun za kilogram. Až do minulého týdne přitom zpracovatelské firmy vepřové vykupovali za 25 korun. To je podle šéfa Národního odbytového družstva Centroodbyt Jana Veleby deset korun pod výrobními náklady. Centroodbyt zastřešuje sedm družstev v republice, která produkují dvě třetiny tuzemské roční produkce. Jan Veleba doufá, že zastavením dodávek své požadavky podpoří. Neobává se, že by zpracovatelé chtěli dovážet maso ze zahraničí.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Veleba: Výkupní ceny vepřového

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme