Ekonomické informace 8. 12. 2004

Statistici dnes zveřejní nejnovější údaje o inflaci. Vláda rozhodne, jestli mezi uchazeči o Český Telecom budou pouze telekomunikační operátoři, nebo i další investoři. Fond národního majetku by se měl zaručit společnosti Čepro za úvěr přesahující dvě a půl miliardy. Podnikatelé volají po rychlé reformě právního systému.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Spotřebitelské ceny jdou dolů, a tak listopadová inflace bude nižší než v předchozím měsíci. Hlavní ekonomka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová ji odhaduje na necelá tři procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šichtařová: Odhad inflace

Ještě během prosince chce ministerstvo financí oslovit uchazeče o státní podíl v Českém Telecomu. Vláda dnes rozhodne, jestli mezi nimi budou pouze telekomunikační operátoři anebo i další možní investoři. Šéf resortu Bohuslav Sobotka nechce privatizaci zbytečně prodlužovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Sobotka: Privatizace Telecomu

Fond národního majetku by se měl zaručit společnosti Čepro za úvěr přesahující dvě a půl miliardy. O souhlasu s poskytnutím garance dnes bude jednat vláda. Firma zatím u soudu odvrátila exekuci kvůli údajné víc než dvou a půl miliardové pohledávce společnosti Al Batal. Ta se ale ještě může odvolat. Informuje mluvčí Fondu národního majetku Petra Krainová.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Krainová: Státní záruka za Čepro

Ministr zemědělství Jaroslav Palas se chce 15. prosince setkat s představiteli obchodních řetězců a jednat s nimi o podmínkách, za kterých odebírají zboží od prvovýrobců a zpracovatelů. Nelíbí se mu kromě jiného tlak řetězců na nižší ceny, který podle něj vede k horší kvalitě potravin.

Podnikatelé potřebují rychlou reformu právního systému, především úpadkového práva a obchodního zákona. Shodli se na tom naši i zahraniční odborníci na konferenci Evropsko-českého fóra. Nejasnost zákonů a pomalá práce soudů už podle nich začíná odhánět investory. Potvrzuje to generální ředitel českého zastoupení firmy Shell Pavel Šenych.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Šenych: Reforma právního systému

Evropská unie ocenila pokrok, který nové členské země udělaly, aby mohly přijmout euro za svou měnu do roku 2010. Jde o snižování rozpočtových deficitů a inflace, kontrolu veřejného dluhu a další kritéria. Podle posledních testů mají nejblíže ke vstupu do eurozóny Estonsko, Litva a Slovinsko.

Americký dolar se dostal na další historické minimum vůči euru. Investoři nedbali na varování evropských představitelů před silným kurzem jednotné evropské měny. Dolar pokračuje v propadu především kvůli obavám z vysokých rozpočtových a obchodních deficitů USA.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme