Ekonomické informace 8. 2. 2002

Odbory zatím neustoupily od plánovaných protestních akcí proti vládnímu záměru restrukturalizovat hutní podniky. Před branou Nové huti se ve čtvrtek odboráři sešli na prvním mítinku, který navázal na v lednu vyhlášenou stávkovou pohotovost v této firmě. Odborový předák Nové huti Werner Stuchlík vládu obvinil ze záměrné likvidace tohoto podniku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

demonstrace odborářů

demonstrace odborářů | Foto: Dan Krzywoň

Předseda odborového svazu Kovo Jan Uhlíř sice připustil, že se od původního vládního plánu založit státní ocelářský podnik už mnoho změnilo, ale odborářům to nestačí. Odbory požadují, aby kabinet vyhlásil veřejné výběrové řízení pro zájemce o vstup do Nové huti. Další demonstraci chystají na 20.únor před pražský úřad vlády.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Uhlíř: Požadavky odborářů

Fúze ČSOB a zkrachovalé Investiční a Poštovní je dokončena. Ohlásilo to vedení obchodní banky. Pro klienty už skutečně existuje jediný peněžní ústav. Nevyjasněný zůstává ale ještě převod části majetku. Podle mluvčího Československé obchodní banky Milana Tománka totiž zbývá odhadnout hodnotu bývalé IPB.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Tománek: Fúze ČSOB a IPB

Vkladní knížky na doručitele už nebudou banky od příštího roku vydávat. Předpokládá to novela bankovního zákona, kterou schválila sněmovna a musí ji ještě potvrdit senát a president. Zrušení anonymních vkladů je součástí boje proti praní špinavých peněz. Guvernér centrální banky Zdeněk Tůma považuje změny v zákonu za prospěšné, zejména kvůli bezpečnosti bank, ale vytýká poslancům, že do novely prosadili například ustanovení, podle kterého mohou vydávat dluhopisy vydávat i jiné instituce než banky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Tůma: Výhrady k novele bankovního zákona

Přes dvacet milionů korun dostaneme od Evropské komise na boj proti praní špinavých peněz. Ty se jednak využijí na přípravu předpisů, které by umožnily účinněji zasáhnout proti tomuto druhu kriminality, a také na počítačové a programové vybavení. To uvítal zejména ředitel finančně analytického útvaru ministerstva financí Karel Korynt, který podotkl pro letošek má jeho skupina na investice do výpočetní techniky jen dva milióny korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Korynt: Investice do výpočetní techniky

Vláda údajně neporušila zákon o zadávání veřejných zakázek, konstatoval antimonopolní úřad, který šetřil podání telekomunikační firmy GTS. Ta si stěžovala, že zakázku na komunikační síť pro státní správu zadal kabinet vloni Českému Telecomu bez výběrového řízení. Podle úřadu šlo o specializovaný úkol, který mohl v požadovaném čase splnit pouze jeden subjekt.

Aleš Heřmánek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme