Ekonomické informace 8. 2. 2005

Inflace v Česku zřejmě v lednu klesla na dvě, možná i pod dvě procenta - přesná čísla dnes zveřejní Český statistický úřad. Od ministerstva práce se dozvíme, jak se vyvíjí situace na trhu práce. Zájemci o koupi státního podílu v Českém Telecomu nabídli státu za balík akcií více než 60 miliard korun. Japonské firmy hledají v Česku další dodavatele.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Inflace v Česku zřejmě v lednu klesla na dvě, možná i pod dvě procenta. Myslí si to hlavní ekonom společnosti Patria On Line David Marek. Podle něj vývoj cenové hladiny ovlivnily hlavně změny regulovaných cen - letos zejména zdražení elektřiny, plynu a tepla. Přesné informace o lednovém vývoji inflace dnes zveřejní Český statistický úřad.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marek: Inflace

Další statistikou dnes do ekonomických zpráv přispěje také ministerstvo práce a sociálních věcí, které zveřejní aktuální čísla z trhu práce. Podle analytika společnosti Atlantik Finanční trhy Petra Sklenáře u nás počet nezaměstnaných opět stoupl a nezaměstnanost počítaná novou metodikou dosáhla až 9,8 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Sklenář: Nezaměstnaných je víc

Zájemci o koupi státního podílu v Českém Telecomu nabídli státu za balík akcií více než 60 miliard korun. Nejvíc, přes 71 miliard je ochotno zaplatit finanční konsorcium firem PPF, J&T a InWay, naopak nejnižší cenu, necelých 61 mliard korun nabídla společnost Swisscom. Podle analytika společnosti Wood and Company Tibora Bokora jsou cenové nabídky dobré a nedá se vyloučit, že je konkurenční boj ještě zvýší.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Bokor: Prodej Telecomu

V Dánsku dnes voliči rozhodnou o tom, zda nechají u moci současnou, byť menšinovou, středopravicovou vládu, nebo zda se znovu rozhodnou pro sociální demokracii, která v zemi vládla prakticky celá 90. léta. Volební klání bude podle našeho zpravodaje Davida Šťáhlavského velice těsné také proto, že Dánové i po čtyřech letech pravicové vlády stále patří k nejbohatším obyvatelům v Evropě.

Dánská ekonomiky je silná, jedna z nejsilnějších v EU, tvrdí současný premiér Anders Fogh Rasmussen za většinou liberální stranu Venstre a dokládá to mj. růstem HDP. V případě vítězství má pravicová strana s formálním názvem levice v úmyslu podporovat zejména dánské prvenství v předních technologiích. Jak Českému rozhlasu premiér Rasmussen řekl, za hlavní nedostatek považuje to, že i když Dánsko splnilo všechna kriteria, euro paradoxně nemá. V případě vítězství se strana Venstre k referendu vrátí a podpoří také vstup ČR do eurozóny.

Japonské firmy hledají v Česku další dodavatele. Japonská vládní organizace pro zahraniční obchod JETRO proto ve spolupráci s Czechinvestem a CzechTradem pořádá tak zvané nákupní fórum. Jak bude probíhat, Radiožurnálu řekla mluvčí CzechInvestu Jana Víšková.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Nákupní fórum

Marika Táborská, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme