Ekonomické informace 8. 2. 2007

Na deset obyvatel České republiky připadá jeden úředník. Ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejní údaje o nezaměstnanosti. V mladoboleslavské Škodě Auto se začne tvrdě vyjednávat o platech. Brněnský Siemens dodá do Ruska turbíny za 450 miliónů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřednice (ilustr. foto)

Úřednice (ilustr. foto)

Víte kolik je u nás úředníků? Jeden na deset obyvatel. Přesněji řečeno: V České republice připadá na jednoho zaměstnance ve veřejném sektoru 9,6 obyvatele. Vyplývá to z výzkumu společnosti Westminster. Podle něj je Česká republika na 18. místě v pořadí členských zemí evropské sedmadvacítky. Nejméně úředníků na počet obyvatel má Rakousko, Itálie nebo Irsko. Mezi státy s největším počtem úředníků patří Lotyšsko, Švédsko nebo Dánsko. Ze statistiky je patrné, že státy na severu Evropy mají spíše vyšší počet úředníků na obyvatele než státy na jihu Evropy.

I úředníci ovšem musí také něco dělat. A z tohoto pohledu pro nás průzkum dopadl hodně špatně. Na obsloužení stejného počtu občanů je potřeba v České republice vyššího počtu úředníků, než je průměr EU. Česká republika je v tomto ohledu nejhůře hodnocenou středoevropskou zemí, uvádí společnost Westminster.

Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes zveřejní aktuální údaje o nezaměstnanosti. Analytici odhadují, že počet lidí bez práce se v lednu zvýšil - z prosincových 7,9 procenta na 8 procent. Podle Petra Dufka z ČSOB je důvod prostý - opravdu přišla zima a řada sezónních prací musela skončit. Od února by už měla zaměstnanost růst.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Dufek: Nezaměstnanost

Evropská komise navrhla snížení emisí oxidu uhličitého u nových automobilů na 130 gramů na kilometr do roku 2012. V současnosti auta vypouštějí do ovzduší průměrně 161 gramů CO2 na kilometr. Podle odhadu výrobců by navrhované snížení emisí mohlo zvýšit cenu vyráběných vozů o 20 až 30 tisíc korun.

V mladoboleslavské Škodě Auto se dnes začne tvrdé vyjednávání o růstu mezd. Průměrný plat - bez započtení příjmů vrcholného managementu - je ve firmě 27 tisíc korun, což je přibližně o 7000 korun více, než je průměrná mzda v republice. Protože se automobilce daří, odboráři už se dali slyšet, že chtějí dvouciferný růst platů. Člen představenstva pro personalistiku Martin Jahn je na začátek vyjednávání připraven. Na co bude automobilka ochotna přistoupit ale prozradit nechtěl.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Jahn: Mzdy

Brněnský Siemens dodá do Ruska tři turbíny za 450 miliónů korun. Všechny turbíny vyrobí ve svém závodě v Brně. Mluvčí firmy Petr Sedláček vysvětlil, že dvě turbíny jsou pro oblast Jižního Uralu, třetí, největší bude zajišťovat výrobu tepla a elektřiny pro 220 tisíc domácností v Moskvě.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Sedláček: Turbíny

Český statistický úřad po sedmi letech mění váhy ve spotřebitelském koši pro výpočet inflace. Proč vysvětluje Aleš Michl z Reiffeisenbank:

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Michl: Spotřebitelský koš

Čísla lednové inflace zveřejní statistici příští týden ve středu, kdy bychom se měli dozvědět dvě čísla: inflaci podle starého a nového koše. Dál pak budeme používat už jen nové váhy. Změna bude ale podle ekonomů jen minimální.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme