Ekonomické informace 8. 3. 2005

Farmáři, kterým je více než 55 let, mohou požádat Státní zemědělský intervenční fond o podporu za předčasné ukončení činnosti. Když předají hospodářství svému následníkovi, mohou pobírat dávky od Evropské unie a státu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krajina

Krajina | Foto: Jan Rosenauer

A to roční paušál 75 tisíc korun a k tomu 4 a půl tisíce korun za každý hektar půdy, který převedli na svého nástupce. Maximálně ale 30 hektarů. Horní limit renty je 210 tisíc korun ročně.

Český statistický úřad dnes zveřejní údaje o únorové inflaci. Anylytici očekávají, že bude velmi nízká. Například Helena Horská z Reiffeisenbank předpokládá v přepočtu na spotřební koš jen dvě desetiny procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Horská: Únorová inflace

Ve Štrasburku si chtějí stěžovat na regulaci nájemného další majitelé domů - tentokrát sdružení pod záštitou Hnutí na obranu majitelů realit. Konkrétní částku, kterou by v případě příznivého rozsudku mohli po českém státu požadovat, zatím nedokáží přesně určit. Může ale jít o 30 až 50 miliard korun. Podle právního zástupce hnutí Stanislava Němce přitom čeští majitelé realit mají poměrně slušnou šanci na úspěch.

Přehrát

00:00 / 00:00

S. Němec: Majitelé domů

Agentura Czech Trade bude dnes v Brně radit, jak by si měly firmy budovat dobrý zvuk své značky v zahraničí. Je to velmi nákladné a málokterá firma na to má peníze. Pomoci by jí mohlo i dobré jméno celé naší republiky. Co pro to může udělat stát, to ví ředitelka agentury Jitka Hanzlíčková.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Hanzlíčková: Pověst značky

Ani druhý pokus Německé burzy ovládnout londýnskou akciovou burzu nevyšel. Snaha o převzetí totiž narazila na značný odpor vlivného italského bankovního domu Generali, ale i dalších akcionářů; ve vypjatém burzovním pokeru Deutsche Börse nakonec stáhla svůj návrh. Sledoval to náš Berlínský zpravodaj David Šťáhlavský.

Proti převzetí londýnské burzy bylo ve finále 40 % akcionářů německé burzy a řada hedgingových fondů. Konkrétním důvodem neúspěchu byla ale nespokojenost samotné LSE s cenou, kterou Deutsche Börse nabízela. Šlo o 2 miliardy euro, resp. o 530 pencí za akcii, jejíž burzovní hodnota se včera zastavila na pouhých 488 pencích. Podle některých makléřů by nyní měl odstoupit šéf Německé burzy Werner Seifert. Šance na ovládnutí londýnské burzy se nyní otevírají konkurenční Euronext, která dosud svou nabídku nezveřejnila.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme