Ekonomické informace 8. 6. 2004

Česká koruna výrazně posílila vůči oběma světovým měnám. Jak se u nás změnily ceny po vstupu do Evropské unie ukáží informace o vývoji květnové inflace, které dnes zveřejní Český statistický úřad. Lidí bez práce v květnu pravděpodobně opět ubylo. Nové členské země EU jsou pro Německo podle očekávání dobrým odbytištěm.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euro

euro | Foto: Evropská komise

Česká koruna výrazně posílila vůči oběma světovým měnám. K euru zpevnila o více než 20 haléřů, dostala se tak nejvýš za poslední rok, výchozí kurz je dnes 31,20 za euro. S výměnou eur na dovolenou proto zbytečně neotálejte, radí analytici. Očekávají totiž, že do prázdnin koruna opět o něco oslabí. Informuje Luboš Mokráš z České spořitelny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Luboš Mokráš o výměně korun

Jak se u nás změnily ceny po vstupu do Evropské unie ukáží informace o vývoji květnové inflace, které dnes zveřejní Český statistický úřad. Podle analytika Raiffeisen bank Iva Nejdla v květnu spotřebitelské ceny vzrostly o 0,7 procenta a meziroční inflace se tak zvýšila na tři procenta. Někteří ekonomové předpovídají výraznější zvýšení, Nejdl ale zdůrazňuje, že snížení základní sazby DPH z 22 na 19 procent zlevnilo některé druhy zboží a kvůli nižší DPH na elekřinu a plyn poklesly ceny v kategorii bydlení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivo Nejdl o inflaci

Lidí bez práce v květnu pravděpodobně opět ubylo. Podle Vladimíra Pikory z Volksbank CZ klesla míra nezaměstnanosti v minulém měsíci na nejnižší úroveň v letošním roce, na 9,9 procenta. K poklesu nezaměstnanosti pod 10ti procentní hranici by měly přispět zejména sezónní faktory. Aktuální údaje o situaci na trhu práce dnes zveřejní Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vladimír Pikora o nezaměstnanosti

Investiční skupina Penta nabízí státu za menšinový podíl v černouhelné společnosti OKD čtyři miliardy korun. Většinový vlastník OKD, skupina Karbon Invest, se kterou stát o prodeji podílu exkluzivně jednal, nabídl dříve za státní podíl v OKD o šest set milionů méně.

Odbory Ispatu Nová huť chtějí vedení podniku navrhnout kompromisní řešení růstu letošních mezd. Pokud by se obě strany dohodly do 24 hodin, šlo by chystanou páteční stávku ještě odvolat, uvedl předseda odborů Werner Stuchlík. Vedení podniku tvrdí, že kompromisní návrh odborů nemá.

Nové členské země EU jsou pro Německo podle očekávání dobrým odbytištěm. V prvním čtvrtletí roku, kdy už bylo rozšíření na spadnutí, se zvýšil export Spolkové republiky do čekatelské desítky o více ne 17 %. Německo do přistupujících zemí exportovalo za více než 15 miliard eur, přičemž celkový vývoz SRN v prvním čtvrtletí do všech států světa činil totiž 177 miliard.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Šťáhlavský o vývozu SRN

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme