Ekonomické informace 8. 6. 2006

Výstavba závodu automobilky Hyundai v Nošovicích začne 10. prosince. Dnes se dozvíme nejnovější údaje o vývoji nezaměstnanosti a inflace. Evropská centrální banka bude rozhodovat o dalším nastavení úrokových sazeb v eurozóně. Ve světě se vyrábí stále víc piva - novou světovou jedničkou v jeho produkci je Čína.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítačová studie areálu automobilky

Počítačová studie areálu automobilky

Jihokorejská automobilka Hyundai odstartuje stavbu závodu v Nošovicích 10. prosince a výrobu automobilů v něm zahájí v říjnu 2008. Potvrdili to zástupci společnosti Hyundai s tím, že v první etapě továrna zaměstná 2700 lidí a bude vyrábět 200.000 osobních vozidel ročně. Počátkem roku 2011 by se ale výroba měla rozrůst až na 300.000 automobilů ročně a počet pracovních míst by měl stoupnout na více než 3500. Celková investice tedy zřejmě nakonec přesáhne plánovanou miliardu eur.

Dnešní den bude bohatý na ekonomické statistiky. Ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejní informace o tom, jak to v květnu vypadalo na trhu práce. Ekonomové jsou přesvědčeni, že díky sezónním faktorům v květnu nezaměstnaných opět ubylo. Podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka míra nezaměstnanosti klesla o tři desetiny procenta na 8%procentní hranici.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Vejmělek: Nezaměstnanost

Od Českého statistického úřadu se dozvíme, jak se v květnu vyvíjely spotřebitelské ceny. Podle analytika ČSOB Petra Dufka se mírně zvýšily, a inflace tak meziročně vzrostla o 2,9 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Dufek: Inflace

Evropská centrální banka dnes bude rozhodovat o dalším nastavení úrokových sazeb v eurozóně. Ekonomové očekávají, že je s největší pravděpodobností zvýší. Na pohyby sazeb jsou obvykle citlivé finanční trhy. Podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky by ale samotné zvýšení sazeb v eurozóně kurz naší měny ovlivnit nemělo. Pro jeho další vývoj však může být důležitý komentář, kterým evropští centrální bankéři své dnešní rozhodnutí doprovodí.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Brožka: Úrokové sazby v eurozóně

Ve světě se vyrábí stále víc piva. Hlavním tahounem tohoto trendu je Čína, kde se produkce pěnivého moku od roku 2000 zvedla dokonce o třetinu. Čína tak v produkci předběhla i Spojené státy americké, které byly největším světovým výrobcem až do roku 2002. Pivní produkce výrazně roste i v Rusku - za poslední roky se zvýšila až o polovinu. České vývozce to ale podle šéfa Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého neohrozí. V Rusku je podle něj o naše pivo stále zájem a některé pivovary ho tam dokonce začaly vyrábět licenčně.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Veselý: České pivo

Přestože Čína je v pivní produkci novou světovou jedničkou, světový primát ve spotřebě piva stále drží Češi. Každý obyvatel naší země podle statistik vypije průměrně 160 litrů piva za rok.

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme