Ekonomické informace 8. 6. 2007

Už od září se zřejmě začnou v České republice přimíchávat do pohonných hmot biopaliva. Kontroly na českých hranicích se starými zeměmi Evropské unie se nejspíš od nového roku definitivně stanou minulostí. V Česku se rozbíhá projekt, jehož cílem je do konce roku 2008 prověřit možnosti podzemních kapacit pro ukládání oxidu uhličitého.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Už od září se zřejmě začnou v České republice přimíchávat do pohonných hmot biopaliva. Počítá s tím novela zákona o ochraně ovzduší, kterou schválil Senát. Nová norma ještě čeká na podpis prezidenta. I když stát nebude výrobu biopaliv dotovat, ceny pohonných hmot by se zvýšit neměly, myslí si senátor za ODS Bedřich Moldan.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Moldan: Ceny biopaliv

Senátoři se včera v drtivé většině postavili proti myšlence, aby loterijní společnosti včetně Sazky měly nárok na vrácení daně z přidané hodnoty. To prosazovala výjimka, kterou poslanci vložili do novely zákona o správě daní a poplatků.

Kontroly na českých hranicích se starými zeměmi Evropské unie se nejspíš už od nového roku definitivně stanou minulostí. Všechny nezbytné změny zákonů pro náš vstup do takzvaného schengenského prostoru, tedy prostoru bez hraničních kontrol, totiž po včerejším schválení Senátem čekají na potvrzení podpisem prezidenta republiky. Výhody členství v Schengenské smlouvě vysvětluje ministr vnitra Ivan Langer.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Langer: Výhody Schengenu

Sedm nejvyspělejších zemí světa a Rusko, sdružené do skupiny G8, se na svém summitu v Německu dohodlo, že do roku 2050 sníží na polovinu emise skleníkových plynů, které urychlují oteplování klimatu.

V České republice se rozbíhá projekt, jehož cílem je do konce roku 2008 prověřit možnosti podzemních kapacit pro ukládání oxidu uhličitého. Zachytávání a následné uložení CO2 pod povrch planety je jednou z možných variant, jak snižovat emise tohoto plynu. Na projektu se podílí Česká geologická služba i elektrárenská společnost ČEZ. Jak se dá oxid uhličitý polapit, popsala mluvčí ČEZu Eva Nováková.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Nováková: Ukládání oxidu uhličitého

Maďarsko se připojí ke Slovensku, České republice a Polsku v boji proti Evropské komisi, která výrazně snížila budoucí příděly povolenek na emise oxidu uhličitého. Maďarské ministerstvo životního prostředí včera oznámilo, že na komisi kvůli tomu podá žalobu k Evropskému soudnímu dvoru.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme