Ekonomické informace 8.7.2003

Maximálně 118 miliard korun - takový má být schodek státního rozpočtu v příštím roce. To je sice o 7 miliard víc, než sněmovna schválila pro letošek, ale vláda trvá na tom, že se tak nastartuje reforma veřejných financí. V roce 2005 bude deficit 117 miliard a o rok později už jen 87 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze, dolary

peníze, dolary | Foto: www.archiweb.cz

Tím, že ministři souhlasili s maximálním schodkem na příští rok, schválili, jak řekl šéf resortu financí Bohuslav Sobotka, i 20miliardovou úsporu oproti původním požadavkům a tedy škrty ve svých kapitolách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bohuslav Sobotka o škrtech v jednotlivých kapitolách

Takže ještě nic není úplně jisté, stejně tak jako to, jestli se opravdu zavede minimální daň pro živnostíky, kteří vykazují malé nebo vůbec žádné příjmy. Tu chce vláda nechat schválit na mimořádné schůzi sněmovny koncem července, stejně tak jako snížení daně pro podniky - právnické osoby. Ta by měla během příštích tří let klesnout ze současných jednatřiceti na čtyřiadvacet procent.

S daněmi souvisí samozřejmě účetnictví, a i to se bude měnit. Od příštího roku se zruší účetnictví jednoduché a zůstane jen podvojné. Menší firmy s ročním obratem pod tři miliony korun budou moci vést jen tzv. daňovou evidenci příjmů a výdajů. Změny nastanou nejen kvůli požadavkům Evropské unie. Důvodu je i jiný, tvrdí president Svazu účetních Lubomír Harna. Pokud mezi sebou obchodovaly firmy s různým typem účetnictví - podvojným a jednoduchým, měli možnost poměrně snadno manipulovat s daňovým základem ke konci roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lubomír Harna o účetnictví

Společnost AB-Real z finanční skupiny PPF koupí balík konkurzních pohledávek České konsolidační agentury v hodnotě 60 miliard korun. Zaplatí za ně přes 1 miliardu korun. To jsou dvě procenta hodnoty balíku, dodává mluvčí agentury Jiří Pekárek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Pekárek o hodnotě balíku

Ceny potravin, alkoholických nápojů a tabáku začaly růst. Naopak stále levnější jsou pohonné hmoty. Přesto se ekonomové a analytici radují - české hospodářství se dostává z deflace. Mírná inflace je totiž podle nich pro ekonomiku přínosnější než pokles cen, který hrozí například Německu. Deflace tak definitivně skončila - takové jsou alespoň odhady Pavla Sobíška z HVB banky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Sobíšek o inflaci

Přesná čísla o inflaci dnes kolem deváté hodiny zveřejní statistický úřad. Údaje o nezaměstnanosti se ve stejnou dobu dozvíme od ministerstva práce a sociálních věcí.

Markéta Kaclová, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme