Ekonomické informace 8. 7. 2004

Do Zruče nad Sázavou putuje další investice, státní instituce by měly kvůli úspoře nákladů kupovat řadu věcí společně. V ekonomických informacích hovoříme i o vývoji kurzu koruny a diskusi kolem největší ruské ropné společnosti Jukos.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výroba kartonů

Výroba kartonů | Foto: www.solpap.cz

Další továrna na výrobu autodílů bude stát u Zruče nad Sázavou. V tamní průmyslové zóně ji postaví japonská společnost ASMO. Dnes položí základní kámen a podle mluvčí vládní agentury CzechInvest Jany Víškové tam pracovní místa zanedlouho najde 240 lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: ASMO

Další japonská společnost - Toyo Radiator asi postaví továrnu na výrobu tepelných výměníků do klimatizací v autech v Unhošti na Kladensku . Záměr výstavby v jedné z posledních volných průmyslových zón ve středních Čechách schválil Středočeský kraj. Jedná se o půlmiliardovou investici, která přinese asi stovku nových pracovních míst.

Osobní automobily, pohonné hmoty, kancelářské potřeby a počítačové technologie by měly státní instituce nakupovat společně. Seznam zboží pro centrální nákup, který schválila vláda je samozřejmě o mnoho delší. Tato povinnost by se měla podle Radka Němečka z ministerstva financí týkat například úřadů práce, hygienických stanic nebo finančních ředitelství.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Němeček: Centrální nákup

Ve firmě Petrof Hradec Králové, která je největším výrobcem pianin a klavírů u nás, dnes zřejmě skončí stávková pohotovost. Odbory tak reagují na to, že se podniku podařilo uzavřít s ČSOB a Živnobankou stabilizační úvěrovou dohodu. Petrof se v minulých měsících dostal do problémů zejména kvůli výpadku dodávek na americký trh, v květnu však uzavřel s tamním klíčovým odběratelem nový dlouhodobý kontrakt a dodávky obnovil.

Česká měna zpevnila o více než 30 haléřů na 31korun 45 haléřů za euro a k dolaru o téměř 40 haléřů na závěrečných 25,45 za dolar. Důvodem výrazného posunu kurzu jsou podle analytiků příznivé výsledky květnového zahraničního obchodu a vývoj na politické scéně.

Na německo-ruské ekonomické forum dnes přijíždí do Moskvy i kancléř Gerhard Schröder. Jak informuje náš berlínský zpravodaj David Šťáhlavský, hájit tam bude zájmy německých bank a firem, kterým největší ruská ropná společnost Jukos dluží miliardu dolarů.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Jukos

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme