Ekonomické informace 8. 7. 2005

Ministerstvo financí bude propouštět. Společnost PPF, která je téměř stoprocentním vlastníkem České pojišťovny, se rozhodla vytěsnit z firmy drobné akcionáře. Za jednu akcii jim nabídne přes 21 tisíc korun. PPF také oznámila, že prodala leasingovou společnost ČP Leasing firmě Sofinco. Český Telecom už definitivně převedl všechny svoje zákazníky na nové cenové tarify.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Telefonní automat

Telefonní automat | Foto: Jan Rosenauer

Ministerstvo financí propustí do konce příštího roku 252 ze svých téměř 1500 úředníků. Zároveň sníží počet odborů na 40. Vyplývá to ze závěrů auditu, který pro Ministerstvo vypracovala za 17 milionů korun společnost Deloitte. Cílem auditu bylo podle Radka Němečka z tiskového odboru Ministerstva financí zefektivnit chod uvnitř resortu. Jak řekl Radiožurnálu, rušení míst bude probíhat v několika fázích.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Němeček: Propouštění na Ministerstvu financí

Společnost PPF, která je téměř stoprocentním vlastníkem České pojišťovny, se rozhodla vytěsnit z firmy drobné akcionáře. Za jednu akcii jim nabídne přes 21 tisíc korun, což je cena zhruba o 6000 korun vyšší, než za kterou se akcie pojišťovny obchodují na burze. PPF tak využije novely obchodního zákoníku, která umožňuje většinovému akcionáři s více než 90procentním podílem přinutit menšinové akcionáře k prodeji jejich podílů. Co k takovému kroku PPF vedlo, vysvětluje mluvčí společnosti Romana Tomasová.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Tomasová: PPF a drobní akcionáři

PPF také oznámila, že prodala leasingovou společnost ČP Leasing firmě Sofinco. Už v dubnu se spekulovalo, že za ČP Leasing by mohla PPF získat stamiliony korun. Firma se totiž dlouhodobě drží v první desítce našich leasingových společností. Podle Tomasové ale PPF nechce zveřejňovat, kolik za ČP Leasing dostala.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Tomasová: Prodej ČP Leasing

Český Telecom už definitivně převedl všechny svoje zákazníky na nové cenové tarify. Možnosti vybrat si nový tarif využilo 15% zákazníků, ostatní nechali svoje převedení v rukou Telecomu. Jak jim Telecom nový tarif vybral a o jaké produkty byl největší zájem, vysvětluje mluvčí Telecomu Vlastimil Sršeň.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Sršeň: Nové tarify Telecomu

Evropská komise opětovně upozornila Českou republiku, že ještě nesdělila, zda a jak aplikuje předpis o povinném používání omezovačů rychlosti v autobusech, mikrobusech a nákladních vozech. Je to druhý stupeň procedury pro porušení práva a ČR má dva měsíce na odpověď.

Volných kanceláří v Praze loni přibylo, když se neobsazenost zvýšila na 15 procent z 12,5 v roce 2003. Přesto v Praze vznikají stále nové kancelářské budovy. Developeři počítají s tím, že se zvýší poptávka tuzemských společností i firem ze zahraničí, které se budou chtít přestěhovat ze starších budov do moderních center.

Marika Táborská, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme