Ekonomické informace 8. 8. 2006

Meziroční inflace se v červenci podle analytiků vyšplhala až na 3 procenta - přesná čísla nejen o vývoji spotřebitelských cen, ale také o situaci na trhu práce se dozvíme dopoledne. Zájemci o státní podíl v podniku Aero Vodochody dnes mohou zahájit měsíční hloubkovou kontrolu této firmy. České aerolinie chtějí prodat nákladní přepravu, duty free prodejny a výrobu jídel na paluby. Americká vláda je připravena uvolnit strategické rezervy ropy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Dnešní den bude - zdá se - ve znamení důležitých ekonomických statistik. Dozvíme se například, jak rychle rostou spotřebitelské ceny. Analytici se domnívají, že poměrně prudce, protože očekávají, že se meziroční inflace v červenci vyšplhala až na 3 procenta. Například analytik RaiffeisenBank Aleš Michl má k této prognóze tři důvody.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Michl: Inflace

Nerostou ale zřejmě jenom ceny. Zdá se, že u nás přibývá i lidí bez práce. Ekonomové odhadují, že se proto nezaměstnanost v průběhu minulého měsíce zvýšila až k osmi procentům.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Sklenář: Nezaměstnanost

Vysvětluje analytik společnosti Atlantik finanční trhy Petr Sklenář. Úroveň nezaměstnanosti v Čechách podle něj svědčí o tom, že náš transformační proces nebyl tak tvrdý. Na druhou stranu by u nás ale mohlo být nezaměstnaných méně, kdybychom neměli tak štědré sociální dávky a lidé by byli ochotnější stěhovat se za prací. Přesná čísla o vývoji spotřebitelských cen a novinkách na trhu práce, ale také o tom, jak se vyvíjí náš obchod se zahraničím, se dozvíme hned po deváté hodině.

Zájemci o státní podíl v podniku Aero Vodochody dnes mohou zahájit měsíční hloubkovou kontrolu této firmy. Na jejím základě pak stanoví své definitivní cenové nabídky. O Aero se ucházejí české i zahraniční společnosti a všechny budou v následujících čtyřech týdnech moci nahlížet do platných obchodních smluv, řídící dokumentace, jednacích řádů i nejrůznějších zápisů z jednání zástupců tohoto podniku. Hloubková kontrola v Aeru bude uzavřena 8. září a zhruba v polovině října by vláda měla vyhlásit vítěze soutěže. Jediným kritériem pro jeho výběr bude podle ministra financí Bohuslava Sobotky výše nabídnuté ceny.

České aerolinie chtějí prodat nákladní přepravu, duty free prodejny a výrobu jídel na paluby. Případné výnosy z jejich prodeje chce firma použít na rozvoj letecké přepravy osob, tedy na rozvoj své hlavní oblasti podnikání. Tato cesta je podle prezidenta firmy Radomíra Lašáka základním předpokladem, jak společnost vrátit zpět k zisku.

Americká vláda je připravena uvolnit strategické rezervy ropy. Učiní to v případě, pokud bude mít trh problémy s výpadkem této suroviny z Aljašky. Společnost BP tam totiž z technických důvodů zastavila na neurčitou dobu své těžařské stroje, a Amerika tak denně přichází o 8 procent svých zdrojů.

Ceny ropy na to okamžitě zareagovaly růstem a vystoupily na nová historická maxima. Přetrvávající napětí na Blízkém východě celé situaci také nijak nepomáhá. Jak by se ceny ropy mohly vyvíjet v nejbližších týdnech, upřesňuje Petr Posker ze společnosti Atlantik - Kill Cullen.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Posker: Ceny ropy

Cenám ropy a tomu, zda vůbec těžební společnosti dělají maximum pro to, aby zdroje surovin rozšířily, se budeme více věnovat v Ekonomickém magazínu, který na vlnách Radiožurnálu začíná krátce po čtvrt na deset.

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme