Ekonomické informace 8. 9. 2003

Analytici dnes budou soutěžit s Českým statistickým úřadem. I když jen nepřímo. Začneme doporučením pro podniky. Obraťte znovu svoji pozornost k Německu. Právě teď máte možnost nezaspat a svézt se s očekávaným oživením. Státní agentura Czech Trade totiž odhaduje, že pro české podnikatele plynou šance i ze současných potíží německých firem. Ty totiž musí hledat levnější dodávky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze, dolary

peníze, dolary | Foto: www.archiweb.cz

Říká to ředitel agentury Martin Tlapa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Tlapa o investicích v Německu

Budějovický Budvar se zatím nebude privatizovat. V reakci na letní spekulace to znovu prohlásil ministr financí Bohuslav Sobotka. Podle něj to kromě jiného vylučují současné známkoprávní spory pivovaru. Pro Radiožurnál připustil, že vláda bude jednat především o právních analýzách současné pozice státního podniku i vlády jako vlastníka. Sobotka už má tyto právnické rozbory k dispozici.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bohuslav Sobotka o prodeji Budvaru

Prudké oslabení naší měny těsně před koncem pátečního obchodování se vysvětluje nejistotou vnitropolitické situace. Danou hlavně hádkami o reformu veřejných financí. Je ale také možné, že koruna ztratila kvůli malé likviditě trhu. Většina investorů totiž trh opustila už dříve, takže s kurzem může výrazně pohnout i malý obchod. Vývoj kurzu tak může být v příštích dnech hodně vrtkavý. Volksbank proto doporučuje nepouštět se do spekulací, protože mohou být rizikové.

Český statistický úřad dnes zveřejní odhad srpnového vývoje cen. Ekonomové očekávají, že předchozí pokles vystřídá cenová stabilita. Analytička České spořitelny Helena Horská soudí, že inflace bude přesně na nule. Tedy v meziměsíčním srovnání. Meziročně pak jednu desetinu procenta nad nulou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Helena Horská o inflaci

Analytici dnes budou soutěžit se statistickým úřadem také v odhadu vývoje výkonnosti naší ekonomiky. Ve druhém čtvrtletí by podle nich měl dosáhnout meziroční růst hrubého domácího produktu přibližně dvou procent. Tomáše Pilaře z Wood and Company k této úvaze vede pětiprocentní růst domácí spotřeby, která byla hlavním tahounem růstu HDP domácí spotřeba. Silná by měla zůstat také spotřeba vlády.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Pilař o výkonnosti ekonomiky

Markéta Kaclová, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme