Ekonomické informace 9. 1. 2002

Rozdělením na útlumovou a těžební část by měla skončit restrukturalizace Ostravsko-karvinských dolů. Vyplývá to z návrhu ministerstva průmyslu, který dnes projedná vláda. Komise pro cenné papíry šetří podezření, že při privatizaci Unipetrolu došlo k porušení zákona. Evropská unie se domnívá, že státní pomoc v členských zemích se v posledních letech výrazně snížila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

těžní věž

těžní věž | Foto: Hornické muzeum Příbram

Podle mluvčí ministerstva Anny Stárkové se těžbou a zpracováním uhlí bude zabývat i nadále společnost OKD, zatímco ostatní činnosti převezme stát a o útlumovou část se postará státní podnik Diamo.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Stárková: Restrukturalizace OKD

Komise pro cenné papíry šetří podezření, že při privatizaci Unipetrolu došlo k porušení zákona. Jde o to, že ještě před tím, než vláda oficiálně zveřejnila své rozhodnutí o tom, komu Unipetrol prodá, někdo dostal informace dříve než ostatní. Akcie Unipetrolu proto stačil prodat ještě za vyšší cenu. Po zveřejnění, že soutěž vyhrál Agrofert, cena akcií klesla. V jaké fázi je vyšetřování, vysvětluje mluvčí komise Radka Procházková.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Procházková: Vyšetřování privatizace Unipetrolu

Akcie Unipetrolu propadly na burze o čtyři a čtvrt procenta na nejnižší cenu v historii - necelých 38 korun. Tomáš Karban z

Novým vlastníkem kopřivnické automobilky Tatra se stala americká společnost SDC International. Podle Střediska cenných papírů drží v Tatře 51 procent akcií firma SDC Prague, která je stoprocentní dceřinou firmou SDC International, dalších 40 procenta má mateřská SDC International a pět procent Česká konsolidační agentura . Americká firma zaplatila za akvizici 1 miliardu 200 milionů korun.

Zájem o vstup do brněnského Zetoru má slovenská společnost HTC Holding a turecká firma Uzel Makina Sanayi. Potvrdila to Česká konsolidační agentura .

Evropská unie se domnívá, že státní pomoc v členských zemích se v posledních letech výrazně snížila. Dokládá to analýza, kteropu četl náš bruselský zpravodaj Milan Fridrich.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fridrich: Státní pomoc

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme