Ekonomické informace 9. 1. 2006

Dnes se dozvíme nejnovější údaje o vývoji nezaměstnanosti a inflace. České firmy stále častěji komunikují s úřady přes internet. Ministr financí Bohuslav Sobotka nechce v příštích čtyřech až pěti letech výrazně snižovat daňové zatížení, uvažuje však o změnách struktury zdanění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes zveřejní údaje o tom, kolik u nás bylo v prosinci lidí bez práce. Analytička Reiffeisenbank Helena Horská čeká, že nezaměstnaných trochu přibude a nezaměstnanost se zvýší o půl procenta na 8,9 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Horská: Vývoj nezaměstnanosti

Ekonomové ovšem netrpělivě čekají také na informace o tom, jak se v prosinci vyvíjely spotřebitelské ceny. Podle ekonomky Markéty Šichtařové bude inflace mnohem nižší než čeká centrální banka, hlavně díky snižující se ceně benzínu.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šichtařová: Vývoj inflace

České firmy stále častěji komunikují s úřady přes internet. Jen správa sociálního zabezpečení obdržela už přes šest milionů dokumentů právě elektronicky. Podnikatelé tam mohou posílat od roku 2004 evidenční listy důchodového pojištění a od června 2005 se mohou podle mluvčí správy sociální zabezpečení Štěpánky Mikešové elektronicky přihlašovat a odhlašovat od nemocenského pojištění. V praxi to znamená, že už skoro 63 procent organizací komunikuje touto cestou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Š. Mikešová: Elektronická komunikace

Vicepremiér a ministr financí Bohuslav Sobotka nechce v příštích čtyřech až pěti letech výrazně snižovat daňové zatížení. Uvažuje však o změnách struktury zdanění. Sobotka to prohlásil v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Televize Prima a ČT1 si v minulém roce opět polepšily ve sledovanosti. Ztrácela naopak Nova a ČT2. Prima tak zaznamenala nárůst posedmé za sebou od roku 1998, kdy se poprvé měřila sledovanost po celý rok za pomoci peoplemetrů. Naopak Nově podíl na celodenní sledovanosti klesá od roku 2001. Vyplývá to z údajů peoplemetrového měření společností TN Sofres a ATO-Mediaresearch.

České dráhy připravují výběrové řízení na třicet nízkopodlažních elektrických vlaků pro příměstskou dopravu. Budou nasazeny na tratích v okolí Prahy a Ostravy. Soutěž by měla železnice vyhlásit v průběhu letošního roku. Ve svém dnešním vydání to píše týdeník Euro.

Martin Hromádka, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme