Ekonomické informace 9.10. 2001

Nejnovější události se pochopitelně podepsaly i na ekonomice. ČSA začnou účtovat bezpečnostní taxu každému pasažéru a podobně jako v ostatních zemích i u nás klesly tržby plynoucí z cestovního ruchu. V Ekonomických informacích si také všímáme kurzu dolaru i toho, zda se vojenské akce v Afghánistánu mohou dotknout dojednaných kontraktů automobilky Tatra pro indickou armádu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České aerolinie si od zítřka začnou ke každé letence účtovat bezpečnostní taxu 2dolary 40 centů. Což je přibližně 88 korun. Taxa pokrývá odpovědnost vůči cestujícím a třetím stranám pro případ leteckého neštěstí v důsledku válečného konfliktu nebo teroristického útoku.

Premiér Miloš Zeman a předseda sněmovny Václav Klaus se včera dohodli, že se zasadí o to, aby sněmovna rychle přijala zákon o vládních garancích za pojištění Českých aerolinií.

Podobně jako v celém světě i v České republice klesá cestovní ruch. Téměř se necestuje do rizikových oblastí. Méně turistů ale přijíždí i k nám. Největší ztráty zřejmě budou mít hotely, které se orientují na obchodní a zámořskou klientelu. Tady se počet návštěvníků snížil přibližně na polovinu.

Pokud jde o světovou ekonomiku, ta reagovala v prvním dnu pracovního týdne na ofenzívu proti terorismu klidně. Vývoj na finančních trzích i na trzích všech důležitých komodit včetně ropy nevybočoval z normálu. Výjimkou nebylo ani zlato, ke kterému investoři sahají jako k jistotě v dobách politického napětí. Dá se říci, že spekulanti vyčerpali své strategické tahy v týdnech očekávání útoku. Jedinou anomálií bylo lehké oslabení dolaru. Ten totiž obvykle při vojenském konfliktu posiluje. Jak říká Petr Zahradník z Konseq Finance, teď je všechno jinak.

Vojenské akce v Afghánistánu mohou znejistit dojednané kontrakty automobilky Tatra pro indickou armádu. Řekl to Jan Slezák z tiskového odboru Tatry.

ŠKODA HOLDING a její dceřiné společnosti nemají prozatím žádné signály o ohrožení svých kontraktů v dané oblasti. Nicméně panuje určitá nejistota, zejména kvůli horší komunikaci. Právě v této chvíli se dceřiná společnost ŠKODA TS společně s dalšími českými firmami podílí na výstavbě 3. a 4. cukrovaru v íránském Khúzestánu. Na místě pracuje skupina 5 našich lidí. Kromě toho má ŠKODA MACHINE TOOL dodat do Íránu obráběcí stroj za 100 mil. Kč. Další případy uvádí mluvčí holdingu Karel Samec.

Česká vláda dnes bude jednat s ruským premiérem Michailem Kasjanovem o splacení ruského dluhu. Podpis smlouvy ale ještě není jistý. Pokud by se ruský dluh, který přesahuje 3 a půlmiliardy dolarů, nepodařilo umořit, znamenalo by to ohrožení našeho státního rozpočtu na příští rok. Rozpočet totiž počítá s příjmem 20ti miliard korun. To je částka, za kterou chce firma Falkon Capital od českého státu odkoupit dvě třetiny ruského dluhu - tedy asi dvě a půl miliardy dolarů.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme