Ekonomické informace 9. 10. 2002

Evropská komise uvalila konečná antidumpingová cla na dovoz českých svařovaných trubek z čisté oceli nebo železa. Vláda chystá novelu zákona o penzijním připojištění. Téměř o pět procent v srpnu meziročně klesla stavební výroba. Společnost Madeta ohlásila od příštího měsíce zdražení svých výrobků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

v ocelárně

v ocelárně | Foto: Česká televize

Evropská komise uvalila konečná antidumpingová cla na dovoz českých svařovaných trubek z čisté oceli nebo železa. Na trubky, jejichž vnější průměr nepřesahuje 168,3 milimetru, uvalí Unie dodatečná cla. Přirážku k ceně ve výši skoro 18 procent dostane společnost JÄKL Karviná. Na výrobky akciové společnosti Železárny Veselí a všechny ostatní výrobce v České republice uvalila komise cla ve výši 52,6 procenta z ceny. Podobná opatření postihla také Polsko, Thajsko, Turecko a Ukrajinu

Podnikatel Zdeněk Zemek to komentoval tak, že více než antidupingová cla vadí jeho Železárnám Veselí silná koruna. Do Evropské unie totiž Železárny přestaly vyvážet trubky postižené vysokým clem a našly si odbytiště v jiných zemích. Do Unie se snaží prorazit s jinými nezatíženými výrobky, jako jsou například pozinkované profily, tažené trubky a díly k lešení.

Vláda chystá novelu zákona o penzijním připojištění. Pracují na ní ministerstva práce a sociálních věcí a financí. Podle ministra Bohuslava Sobotky by měla být novela předložena do konce roku. Měl by to být další krok v harmonizaci českého penzijního systému s Evropskou unií. Návrh pravidelné hodnotící zprávy Evropské komise, která má být dnes schválena a zveřejněna, požaduje mimo jiné právě reformní kroky v důchodové oblasti.

Současná schůze Poslanecké sněmovny by měla projednat i předlohu místopředsedy rozpočtového výboru za ODS Martina Kocourka. Ten navrhuje řešit škody vzniklé srpnovými záplavami využitím prostředků z chystaných privatizací státních podílů ve velkých podnicích. Podle návrhu by měla vzniknout takzvaná povodňová rezerva, ze které by se i v budoucnu financovaly programy obnovy a rozvoje zaplavených oblastí

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Kocourek: Peníze na povodně

Stavební výroba v srpnu meziročně klesla téměř o 5 procent. Tento propad zavinily povodně. Kdyby k nim nedošlo, činil by pokles stavební výroby necelá 2 procenta. Tedy méně než loni. Snížila se ale i produktivita práce ve stavebnictví, a to o 6 procent. Další změny ve stavebnictví komentuje Jan Shiesser ze společnosti Atlantik finanční trhy.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Shiesser: Změny ve stavebnictví

Za máslo a eidamský sýr zaplatíme od listopadu více. Společnost Madeta totiž zvýší až o pět procent ceny svých výrobků. Důvodem jsou klesající prodejní ceny mléka, které firmě snižují tržby a ohrožují tak ekonomiku celého podniku, jak tvrdí mluvčí Dana Marková.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marková: Madeta zdražuje

O vyšších cenách mléčných výrobků budeme podrobněji hovořit v Ekonomickém magazínu Radiožurnálu po čtvrt na deset dopoledne.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme