Ekonomické informace 9. 10. 2003

Schodek státního hospodaření by měl letos dosáhnout 132 miliard korun. Skupina PPF koupila od CME její podíl v bývalé servisní organizaci televize Nova, společnosti ČNTS - zaplatila za něj téměř půl druhé miliardy Kč. Šestnáct miliard korun u nás chce investovat v příštích pěti letech logistická firma DHL. Podnikatelům se nelíbí některé dopady reformy veřejných financí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Schodek státního hospodaření by měl letos dosáhnout 132 miliard korun. Jak řekl ministr financí Bohuslav Sobotka, kromě plánovaného deficitu ve výši 111 miliard je v tom i odškodnění klientů zkrachovalých kampeliček a úhrada arbitráže se CME kvůli televizi Nova.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Sobotka: Plnění rozpočtu

Skupina PPF koupila od společnosti CME její podíl v bývalé servisní organizaci televize Nova, společnosti ČNTS. Zaplatila za něj téměř půl druhé miliardy korun. Podle mluvčího PPF Ivana Lackoviče je součástí smlouvy také závazek, že pokud bude PPF prodávat svůj padesátiprocentní podíl v CET 21, která drží vysílací licenci, nabídne ho právě CME. Naopak CME slíbila, že nebude konkurovat v televizním podnikání firmám spojeným s Novou po dobu dvou let.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Lackovič: PPF

Takže všichni zúčastnění jsou spokojeni, všichni vydělali, nikdo netratil - tedy kromě daňových poplatníků.

Šestnáct miliard korun u nás chce investovat v příštích pěti letech logistická firma DHL. Postaví v Praze jedno ze svých tří světových počítačových center a do roku 2006 zaměstná na tisícovku vysoce kvalifikovaných pracovníků. Globální ředitel pro informační technologie firmy Stephen McGuckin oceňuje přednosti naší republiky, ale říká, že ještě máme rezervy, kde bychom měli přidat.

Přehrát

00:00 / 00:00

S. McGuckin: DHL v Praze

Česká republika se stala jedničkou v získávání investic do výroby automobilových komponentů. Z celkového počtu projektů, které se v této oblasti minulý rok v Evropě uskutečnily, jich naše země přilákala 18 procent a předstihla tak i tradiční leadery - Velkou Británii a Francii. Podle mluvčí agentury Czechinvest Jany Víškové vede naše republika také v objemu investic, které směřují do zemí přistupujících k Evropské unii.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Zahraniční investice

Podnikatelům se nelíbí některé dopady reformy veřejných financí. Kritizují zavedení minimální daně pro živnostníky, která podle odhadu sdružení podnikatelů připraví o práci až 150 tisíc živnostníků. Nelíbí se jim plánované zvýšení minimální mzdy na 6 900 korun. Nehorázné je ale podle šéfa sdružení středních podnikatelů Zdeňka Somra to, že by podle novely zákoníku práce měli zaměstnavatelé povinnost platit odbory na pracovišti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Somr: Výhrady podnikatelů

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme