Ekonomické informace 9. 10. 2007

Nákladní vozidla mladší tří let dostanou od roku 2008 slevu na silniční dani. Oba poslední větší výrobci textilu v Plzeňském kraji se propadli do konkurzu. Aero Vodochody uzavřelo kontrakt na dodávky leteckých dílů za miliardu korun. V podnikatelském zápalu Evropská unie stále zaostává za Spojenými státy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kolona kamionů a osobních vozidel

kolona kamionů a osobních vozidel | Foto: Marián Vojtek

Nákladní vozidla mladší tří let dostanou od roku 2008 48procentní slevu na silniční dani. O 40 procent méně, než je základní sazba, budou platit vozy mladší šesti let a starší než tři roky. Smyslem návrhu je donutit podnikatele, aby obnovovali vozový park, říká náměstek ministra financí Tomáš Zídek.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Zídek: Silniční daň

Oba poslední větší výrobci textilu v Plzeňském kraji se propadli do konkurzu. V lednu tam skončila domažlická Hodeta, teď Joka Klatovy. Firma s tradicí od roku 1866, kterou navrhli do konkurzu vlastníci, se odmítá k příčinám bankrotu i dluhům vyjadřovat.

Daří se naopak Aeru Vodochody. Firma uzavřela kontrakt na dodávky leteckých dílů za miliardu korun. Pro našeho největšího výrobce letecké techniky je to důležitá obchodní, ale také výrobní příležitost. O jaké dodávky vlastně jde?

Pro francouzskou společnost Latécoére Toulouse bude Aero dělat závěsy a vnitřní konstrukce dveří pro regionální dopravní proudové letouny. Mluvčí Aera Vítězslav Kulich potvrdil, že díky zakázce bude podnik přijímat další zaměstnance.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Kulich: Aero

Praha stále více láká zahraniční společnosti. Během pěti let se v české metropoli chystá začít podnikat 45 předních světových firem. Napsaly to dnešní Hospodářské noviny s odvoláním na studii realitní společnosti Cushman & Wakefield. V Evropě je tak Praha druhým nejvyhledávanějším městem po Moskvě.

V podnikatelském zápalu Evropská unie zatím stále zaostává za Spojenými státy. Vyplývá to z průzkumu Eurobarometr. Být svým vlastním pánem raději než pracovat pro někoho, by chtělo být podle výsledků průzkumu asi 45 procent Evropanů, zatímco ve Spojených státech to je 61 procent dotázaných. Mezi mladými lidmi se ale rozdíly stírají. Největší touhu začít podnikat mají lidé v Lotyšsku nebo Polsku - skoro 50 %, na opačném pólu figuruje Rakousko se 16 procenty.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme