Ekonomické informace 9. 11. 2004

Naše měna má nový rekord vůči dolaru - 24 korun a 18 haléřů. Později sice kurs mírně zkorigovala, na 24 korun 25 haléřů, ale i tak je stále blízko magické čtyřiadvacetikorunové hranice, kterou by podle ekonomů mohla prolomit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Zpevňování koruny k dolaru naší ekonomice spíš prospívá, říká analytik České spořitelny Luboš Mokráš. A to na rozdíl od Evropské unie, která rekordně vysoký kurs eura nevítá s nadšením.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Mokráš: Dolar

Ceny pohonných hmot u nás přestaly stoupat. Benzín i nafta za poslední týden dokonce mírně zlevnily, litr nafty sice pouze o tři haléře, ale benzín v průměru téměř o desetník na litr. Největší zlevnění nastalo v Praze, kde cena benzínu klesla asi o 40 haléřů. Ropa totiž na světových trzích začala klesat - v posledních dnes spadla její cena o pět dolarů za barel. Ovšem vzhledem k dalšímu předpokládanému vývoji jejích cen už nejspíš pohonné hmoty zřejmě příliš zlevňovat nebudou, říká Jiří Šťastný ze společnosti Colosseum.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Šťastný: Benzín

Společnost ČEZ podala vylepšené nabídky na koupi dvou rumunských distributorů elektřiny. Podrobnosti ale odmítl mluvčí firmy sdělit. O rumunské distributory elektřiny Electrica Oltenia a Electrica Moldova se vedle ČEZ uchází německá skupina E.ON. Také E.ON rumunská vláda požádala, aby svou nabídku vylepšil. Podle dříve zveřejněných odhadů analytiků je ČEZ ochoten zaplatit za obě společnosti dohromady asi 320 milionů eur.

Otrokovická společnost Moravan Aeroplanes, která je v konkursu, začala znovu vydělávat peníze. Potom, co vznikl věřitelský výbor, firma podle konkursního správce Petra Hajtmara prodala první sportovní letoun.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Hajtmar: Moravan

Moravan se letos dostal do konkursu kvůli dluhům na povinných odvodech a mzdách, které přesáhly šedesát milionů korun.

O tom, jak se v září dařilo našemu stavebnictví, dnes bude informovat Český statistický úřad. Poté, co stavební výroba v srpnu začala znovu poměrně rychle růst, se dá předpokládat, že stavebnictví vykáže dobré výsledky i v září. Analytik Raiffeisenbank Miroslav Brabec odhaduje, že se tempo stavební výroby v září zvýší o 11 procent. Výrazný, i když přece jen o něco mírnější růst stavebnictví by měl podle Miroslava Brabce vydržet i v příštích měsících.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Brabec: Stavebnictví

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme