Ekonomické informace 9. 11. 2006

Poslanci schválili změny sazeb spotřební daně u tabákových výrobků. Hrazení ztrát osobní dopravy Českých drah ze státního rozpočtu je podle NKÚ neprůhledné. Příští rok u nás otevřou obchodní řetězce další desítky nových prodejen.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Cigarety nebudou zdražovat tak rychle, jak původně plánovala ČSSD. Poslanci včera schválili změny sazeb spotřební daně u tabákových výrobků a zároveň rozhodli, že od spotřební daně budou od roku 2007 osvobozeny stlačené zemní plyny, které se používají jako pohonné hmoty v dopravě. To uvítali zelení v čele s předsedou Martinem Bursíkem.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Bursík: Spotřební daň u stlačených plynů

Sněmovna také schválila návrh zákona, který nám umožní vzít si úvěr u Evropské investiční banky. Měl by být do devíti miliard korun a peníze mají sloužit na protipovodňová opatření

Hrazení ztrát osobní dopravy Českých drah ze státního rozpočtu je neprůhledné. Podle zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu se ztráty drah dají těžko ověřit a ministerstvo dopravy dostatečně nekontroluje nakládání s dotacemi na veřejnou dopravu.

Podle prezidenta NKÚ Františka Dohnala výpočet ztráty firmy vychází z hospodaření celé dopravní infrastruktury, kdežto objednávka státu je vymezena jednotlivými spoji.

Přehrát

00:00 / 00:00

F. Dohnal: Ztráty ČD z osobní dopravy

České dráhy to vidí jinak. Jejich mluvčí Aleš Ondrůj říká, že firma vypočítává ztrátu zcela v souladu s platnou legislativou.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Ondrůj: Ztráty ČD z osobní dopravy

I přesto, že zemědělci už od začátku sklizně varují, jak je letošní úroda špatná, podaří se jim tento rok podle předsedy zemědělského svazu Miroslava Jirovského přežít se ziskem, který by měl být za celé zemědělství 4,5 miliardy korun. Přesto určité problémy máme - to, co se u nás vypěstuje, už nestačí pokrýt naše potřeby a stáváme závislí i na okolních zemích.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Jirovský: Problémy zemědělců

Příští rok u nás otevřou obchodní řetězce další desítky nových prodejen. Konkurence na trhu tak rychle roste. Velký počet obchodních řetězců také znamená, že jednotlivé firmy mají malé podíly na trhu. Podle vedoucího výzkumu společnosti Incoma Research Zdeňka Skály se tak v dalších letech dají očekávat na českém trhu fúze nebo odchody některých mezinárodních řetězců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Skála: Obchodní řetězce

Martin Hromádka, Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme