Ekonomické informace 9. 12. 2002

Čeští vyjednavači finišují před kodaňským summitem Evropské unie. Při dnešním posledním setkání se zástupci unie se ministr zahraničí Cyril Svoboda pokusí vyřešit všechny sporné body ve vstupních rozhovorech tak, aby v Kodani se jednalo už jen o penězích. O prodeji plzeňského holdingu Škoda bude dnes rozhodovat vláda. V rukou kabinetu je i osud jednoho z největších výrobců radiátorů v Evropě - společnosti Korado.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Čeští vyjednavači finišují před kodaňským summitem Evropské unie. Při dnešním posledním setkání se zástupci unie se ministr zahraničí Cyril Svoboda pokusí vyřešit všechny sporné body ve vstupních rozhovorech tak, aby v Kodani se jednalo už jen o penězích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti má náš bruselský zpravodaj Milan Fridrich.

O prodeji plzeňského holdingu Škoda bude dnes rozhodovat vláda. Privatizace 48 procent akcií firmy spěchá, protože na jaře příštího roku musí Škoda zaplatit směnky v hodnotě jedné miliardy osmi set milionů korun, které vydala před dvěma lety kvůli restrukturalizaci. Jinak firmě hrozí konkurs. Podle mluvčí Ministerstva financí Evy Novákové nový majitel převezme Škodu i s tímto dluhem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eva Nováková o převzetí Škody Holding

V rukou vlády je i osud jednoho z největších výrobců radiátorů v Evropě - společnosti Korado. Českotřebovská firma je už od roku 1998 ve ztrátě, jen za loňský rok byl propad jejího hospodaření téměř 400 milionů korun. Ministerstvo financí navrhuje prodat pohledávku a podíl České konsolidační agentury ve výrobci radiátorů Korado firmě Czech Radiators za více než jednu miliardu korun. Prodej je však napaden žalobou minoritního akcionáře Korada Bedřicha Brabce, který se u soudu domáhá svého předkupního práva na zbylé akcie firmy a na pohledávku agentury.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eva Nováková o prodeji Korado

V česku je stále levněji. Český statistický úřad dnes zveřejní údaje o listopadové inflaci a podle analytika Raiffeisen bank Miroslava Brabce můžeme očekávat její další pokles.

Přehrát

00:00 / 00:00

Miroslav Brabec o poklesu inflace

Lidí bez práce naopak přibývá, odhaduje dnešní čísla Ministerstva práce a sociálních věcí o listopadové nezaměstnanosti David Marek z Patria Finance.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Marek o nezaměstnanosti

Americká ekonomika v poslední době vykazuje mnohem větší odolnost, než se mnozí domnívali. Nejlepším příkladem jsou sami Američané, kteří utrácejí jako nikdy předtím a nemalou měrou tak ekonomice pomáhají dostat se z nejhoršího. Týdeník The Economist píše, že předvánoční nákupní horečka začala v USA opravdu ve velkém stylu. V příštích dnech se ukáže, zda Američanům nevezme chuť utrácet ani fakt, že jim v listopadu nečekaně vzrostla míra nezaměstnanosti, která se po půl roce vrátila na šest procent.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme