Ekonomické informace 9. 12. 2003

Naše ekonomika je postavená na vývozu. Proto je zajímavé, který podnik je nejúspěšnější. V devátém ročníku soutěže Exportér roku, zvítězila Mladoboleslavská škodovka. Ta se už tradičně objevuje na prvních místech ať už jde o objem vývozu za předchozí rok nebo za období existence samostatné České republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škoda Auto a.s.

Škoda Auto a.s. | Foto: Škoda Auto

Podle jednoho z organizátorů soutěže, viceprezidenta Hospodářské komory Zdeňka Somra, se překvapení objevilo v kategoriích nárůstu exportu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Somr: Export

Jaká byla výkonnost hospodářství České republiky ve třetím čtvrtletí, to dnes zveřejní statistický úřad. Markéta Šichtařová z Volks Bank odhaduje, že hrubý domácí produkt dosáhne dvou celých a sedmi desetin procenta. Za celý rok by pak česká ekonomika měla růst o dvě a půl procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šichtařová: Výkonnost ekonomiky

Navzdory nízkým úrokovým sazbám byly však v letošním roce i nízké investice. Ty zřejmě porostou až v příštím roce, kdy se má oživit ekonomika v sousedním Německu. Právě investice jsou pro zdravý růst HDP důležitější než spotřeba domácností.

Český Telecom bude pronajímat své linky telekomunikační firmě Telenor Networks. je to první firma, která s Telecomem smlouvu o pronájmu účastnických vedení podepsala. Operátoři si dosud stěžovali na vysoké ceny, které dominantní společnost za pronájem požaduje.

Do soutěže o koupi státního podílu v petrochemické skupině Unipetrol se dosud přihlásilo 14 zájemců. Je ovšem pravděpodobné, že seznam účastníků soutěže o 63 procenta akcií Unipetrolu bude ještě větší.

Britská společnost Parsons Brinckerhoff ve spolupráci s dalšími experty vypracuje do konce příštího roku studii, která posoudí stav nevyužitých průmyslových areálů v Ústeckém a Moravskoslezském kraji a navrhne možnosti jejich dalšího využití. Podle mluvčí agentury CzechInvest Jany Víškové má studie posoudit možnosti rozvoje jednotlivých míst, připravit plán pro jejich rekultivaci a obnovu.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Studie

Spojené státy patří obecně k těm ekonomikám, které nejvíce investují v cizích zemích. Do České republiky jenom za minulý rok přivezly investice za 270 milionů dolarů. Z těch známějších jmenujme IBM, Honywell, Boeing, Philip Morris nebo Coca Colu. Jak ale zdůrazňuje ředitelka chicagské pobočky Czechnivestu Hana Lässlerová, význam zahraničního kapitálu není jen v objemu investovaných peněz.

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Lässlerová: Investice

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme