Ekonomické informace 9. 12. 2004

Evropská komise uvolnila peníze z fondu Phare. Státní fond rozvoje bydlení přijímá ode dneška žádosti o půjčky pro bydlení mladých. Vláda nabídne 51 procent akcií v Telecomu telekomunikačním firmám i jejich konsorciím s finančními investory. Ceny ropy stále klesají. Ukazuje se totiž, že zima by mohla být mnohem mírnější, než se předpokládalo. Česká měna se včera proti dolaru propadla až o 50 haléřů na 23,39, nakonec si mírně polepšila a skončila na hodnotě 23,24 za dolar.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stavební parcely

stavební parcely | Foto: Nové bydlení

Evropská komise uvolnila peníze z fondu Phare. Chyby, kvůli kterým bylo jejich čerpání od 1. srpna pozastaveno, byly napraveny a ode dneška budou výplaty pokračovat. Žadatelé o své peníze nepřijdou, některé projekty se ale pozdrží. Kam peníze z evropského fondu poputují, vysvětluje místopředseda vlády Martin Jahn.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Jahn o penězích z Phare

Státní fond rozvoje bydlení přijímá ode dneška žádosti o půjčky pro bydlení mladých. Lidé do 36 let mohou získat na pořízení vlastního bydlení nízkoúročenou půjčku až 300 000 korun.

Vláda nabídne 51 procent akcií v Telecomu telekomunikačním firmám i jejich konsorciím s finančními investory. V konsorciích by však měly mít telekomunikační firmy podstatný vliv. Ministři také podpořili návrh ministra financí, aby Fond národního majetku poskytl Čepru záruku na získání úvěru přes dvě a půl miliardy korun. Peníze mají sloužit na provozní financování firmy.

Ceny ropy stále klesají. Ukazuje se totiž, že zima by mohla být mnohem mírnější, než se předpokládalo. Ke zlevnění vede i příslib Saudské Arábie, že zvýáší těžbu a dodávky na trh. Podle analytika společnosti Colosseum Štěpána Pírka už ropa zřejmě dále zlevňovat nebude, ceny tuzemských pohonných hmot by se ale měly ještě snížit, protože do nich se zlevnění ropy ještě plně nepromítlo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Štěpán Pírek o zlevňování benzínu

Česká měna se včera proti dolaru propadla až o 50 haléřů na 23,39, nakonec si mírně polepšila a skončila na hodnotě 23,24 za dolar. Důvodem byl vývoj na eurodolarovém trhu. Mnozí investoři totiž nabyli dojmu, že je dolar už příliš slabý a v obavách z nejistoty tak začali vybírat své zisky.

Akciový trh pražské burzy dnes postihl nejhlubší propad za posledních šest týdnů. Příčinou byly zejména nebývalé silné prodeje Komerční banky. Její akcie spadly o víc než 4 procenta na 3250 korun, což byl podle obchodníků důsledek předchozího silného růstu. Hlavní burzovní index PX 50 ztratil více než procento na 1012 bodů.

Bezkonkurenčně nejsilnějším českým vývozcem zůstává mladoboleslavská automobilka Škoda Auto, která loni prodala do zahraničí za 121 miliard korun. Vyplývá to z výsledků soutěže Exportér roku, kterou vyhlašuje Hospodářská komora. V letos nově zavedené kategorii pro střední podniky zvítězila společnost Saar Gumi Czech. Prodej do zahraničí o 222 procent meziročně zvýšila plzeňská Škoda Jaderné strojírenství, a tak ji náleží titul Skokan roku. Předseda sdružení Střední podnikatelský stav Zdeněk Somr si za deset let trvání soutěže povšiml jistých změn v trendech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zdeněk Somr o trendech v exportu

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme