Ekonomické informace 9. 12. 2005

Obce, které nesplnily podmínky pro plynofikaci, možná nebudou muset vracet dotace a platit pokuty. Česká republika se začíná potýkat s nedostatkem počítačových odborníků. Společnost Interoute otevře v Praze nové centrum podpory zákazníků. Dnes se dozvíme, jak se dařilo ve třetím čtvrtletí letošního roku naší ekonomice.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Mezinárodní měnový fond sníží chudým zemím dluh o čtyři miliardy 800 milionů dolarů. Dluhové zátěže se tak zbaví 20 nejchudších zemí. Fond bude odpis dluhů z části financovat příjmy z prodeje zlatých rezerv. Snížit dluhy nejchudších zemí na minimum se v červnu zavázali činitelé osmi nejvyspělejších zemí světa v čele s Velkou Británií.

Obce, které nesplnily podmínky pro plynofikaci, možná nebudou muset vracet dotace a platit pokuty. Zasadit se o to chce ministr průmyslu Milan Urban. Obce musí podle současných podmínek vrátit peníze, pokud se jim nepodaří sehnat dostatek zájemců o přípojku. V tom je problém, protože kvůli zdražování plynu o něj nemají lidé zájem. Ministr Urban vysvětlil mechanismus pohybu cen.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Urban: Ceny plynu

Privatizace Aera Vodochody může pokračovat. Umožní to smlouva, kterou včera podnik podepsal s armádou České republiky. Smlouva na příštích 25 let zabezpečí pozáruční podporu letadel, která armáda od Aera má.

Česká republika se začíná potýkat s nedostatkem počítačových odborníků. Podle průzkumu společnosti IDC bude u nás v roce 2008 chybět asi 5300 odborníků na síťové technologie a poptávka bude převyšovat nabídku o více než 12 procent. Podle mluvčí ministerstva Informatiky Kláry Volné je problém ve specializaci absolventů našich vysokých škol.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Volná: Nedostatek počítačových odborníků

Společnost Interoute, která je provozovatelem nejhustěji propojené hlasové a datové sítě v Evropě, oznámila otevření nového centra podpory zákazníků v Praze. V praxi to znamená, že v Praze vyroste srdce společnosti, které řídí celou síť. V novém pražském centru bude pracovat 150 odborníků v oblasti služeb zákazníkům a prodeje. Podle ředitele firmy Vladimíra Hendrycha je Praha velmi důležitým bodem při expanzi společnosti dále na východ Evropy.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Hendrych: Nové centrum Interoute v Praze

Dnes se dozvíme, jak se dařilo ve třetím čtvrtletí letošního roku naší ekonomice. Český statistický úřad totiž zveřejní údaje o vývoji HDP. Hlavní ekonom HVB Bank Pavel Sobíšek soudí, že si naše ekonomika udržela svižné tempo.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Sobíšek: Vývoj ekonomiky

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme