Ekonomické informace 9. 2. 2004

Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes zveřejní poslední údaje o nezaměstnanosti. Zatímco v prosinci dosáhla její míra 10,3 procenta, za leden bude podle odborníků ještě vyšší. Ivo Nejdl z Raiffeisenbank odhaduje číslo 10,7 procenta, protože k růstu nezaměstnanosti přispívá v současné době více faktorů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

továrna

továrna | Foto: Milan Kopp
Přehrát

00:00 / 00:00

I. Nejdl: Nezaměstnanost

Počet nezaměstnaných zřejmě zvýší i snaha vlády zpřísnit podmínky pro vyplácení nemocenské a přenést další část sociálních nákladů na podnikatele. Vládní návrh nového zákona počítá s tím, že náhradu za mzdu v době nemoci budou prvních 14 dnů vyplácet zaměstnavatelé. Podle předsedy Sdružení podnikatelů Bedřicha Dandy ale nemají zejména menší podnikatelé dost peněz na neschopenky a tak nemocné lidi raději propustí.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Danda: Nemocenská

Kritice jsou podrobovány i další části reformy veřejných financí. Sama vláda stále hledá tu nejprůchodnější podobu. Koalice sice tápe v otázce regulovaného nájemného, ale o daních z přidané hodnoty se už asi dohodla. Ministr financí zatím odhaduje, že na změnách DPH získá státní rozpočet letos navíc 8 až 9 miliard korun. Téměř celá částka bude ale přerozdělena formou jednorázových sociálních kompenzací.

České podniky přijdou od května při vývozu do Spojených států o výhody systému všeobecných celních preferencí - označovaných jako GSP. Po vstupu do Evropské unie pro nás totiž začne platit celní tarif stejný, jako pro ostatní členské státy. Rozdíl mezi preferenčním a všeobecným clem se pohybuje od jednoho do devíti procent z hodnoty zboží. Přes krátkodobý negativní dopad ale odborníci z agentury Czech Trade prorokují, že náš vývoz do Ameriky neutrpí. Mluvčí agentury Josef Němeček říká, že záleží hlavně na dobré obchodní strategii.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Němeček: Vývoz

Poté, co minulý týden nabídla domácnostem neomezené připojení k internetu za paušální poplatek společnost GTS, přistoupil k tomuto kroku i Český Telecom. Od dnešního dne nabídne domácnostem tři programy neomezeného připojení k internetu o víkendech, o svátcích a v pracovní dny mimo špičku. Jak dodává mluvčí Telecomu Vladan Crha, zavedení těchto programů umožnilo prosincové rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Crha: Internet

O víkendu se na Floridě sešli zástupci sedmi nejbohatších zemí světa G7. Chtěli se mimo jiné dohodnout na tom, jak by mohli stabilizovat rozkolísané kursy nejsilnějších měn. Ale v závěrečném komuniké není ani slovo o tom, že by pro stabilizaci chtěli něco konkrétně udělat.

A tak analytici soudí, že ke stabilizaci kurzů měn přispěje jen sotva. Nicméně kurz amerického dolaru se začal po schůzce G7 zvyšovat. Na prvně otevřeném světovém trhu na Novém Zélandu posílil o jedno procento.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme