Ekonomické informace 9. 2. 2006

Banky i podniky přivítaly nový konkurzní zákon, který schválila Poslanecká sněmovna. Ceny ropy na světových trzích klesají a měly by v tom pokračovat. Společnost ČEZ ještě letos rozhodne, zda bude stavět v České republice nové jaderné elektrárny. Inspektoři České obchodní inspekce nepustili na český trh závadné dětské boty dovezené z Číny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond už zaplatil České konsolidační agentuře 465 milionů korun za pohledávku 4 miliardy 100 milionů korun vůči potravinářské firmě Setuza. Administrativní detaily převodu ještě nejsou zcela jasné. Fond by měl pohledávku mít nejpozději do půlky února, pak posoudí, jak s ní dál naloží.

Banky i podniky přivítaly nový konkurzní zákon, který včera schválila Sněmovna. V případě bankovních úvěrů pro podniky by prý díky tomu mohlo v budoucnu dojít ke zlevnění úvěrů. Norma nově zavádí například osobní bankroty. Účinnosti by měla nabýt 1. července 2007. Podle ministra spravedlnosti Pavla Němce má zákon především lépe chránit věřitele.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Němec: Konkurzní zákon

Ceny ropy na světových trzích klesají a měly by v tom pokračovat. Díky tomu můžeme čekat, že s určitým zpožděním klesnou i ceny pohonných hmot u nás. Podle analytika České spořitelny Luboše Mokráše zlevní ropa kvůli velmi vysokým zásobám ve spojených státech. Ty se v současnosti pohybují 11 % nad úrovní pětiletého průměru.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Mokráš: Ceny ropy

Společnost ČEZ ještě letos rozhodne, zda bude stavět v České republice nové jaderné elektrárny. Podstatné je, že výstavbu jaderných bloků předpokládá i státní energetická koncepce, kterou předloni schválila vláda. Mluvčí ČEZu Ladislav Kříž připomněl, že společnost musí hledat nové zdroje, protože současné elektrárny dožívají.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Kříž: ČEZ a jaderné elektrárny

Nákladní vozidla s hmotností nad 12 tun budou na českých dálnicích platit od roku 2007 mýtné. Rozhodla o tom Sněmovna, když přehlasovala doporučení Senátu.

V Lovosicích na Litoměřicku se budou zřejmě od začátku března vážit kamiony. Město tak chce zamezit ničení silnic přetíženými nákladními vozy. Váhu bude provozovat soukromá firma, které bude radnice platit.

Nové podněty pro výrobu a užívání biopaliv v Evropské unii slibuje nový strategický plán, který přijala Evropská komise. U nás je ale zatím situace jiná: Nedostatek biomasy a změna podmínek podpory z ní vyrobené elektřiny donutila Plzeňskou teplárenskou k výraznému omezení plánů na stavbu kotle na spalování biologického odpadu. Představenstvo městské teplárny rozhodlo, že firma upraví projekt na poloviční výkon kotle, který měl být 30 MW.

Inspektoři České obchodní inspekce nepustili na český trh závadné dětské boty, které si nechala z Číny přivést Brněnská firma. Kamion s třinácti sty páry zdravotně závadných bot zadrželi celníci. Podle ředitele plzeňské obchodní inspekce Václava Havlíka rozhodně nejde o první případ závadných bot od stejného výrobce.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Havlík: Závadná obuv z Číny

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme