Ekonomické informace 9. 3. 2004

Ekologové nemají radost. S balíkem služeb, které od prvního května podlehnou devatenáctiprocentní dani z přidané hodnoty, se svezly také platby za odvoz odpadků. Ty jsou jsou zatím v pětiprocentní sazbě. Jestli budou od května platit o daň více i jednotlivé domácnosti, to záleží na rozhodnutí konkrétních obecních úřadů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kontejnery na tříděný odpad

kontejnery na tříděný odpad | Foto: Jan Rosenauer

Poslanci změnu odhlasovali i přesto, že je na to zástupci měst a obcí upozorňovali. Potvrdil to například radní pražského magistrátu Miloš Gregar.

Přehrát

00:00 / 00:00

Miloš Gregar o platbách za odpady

Nezaměstnanost v České republice rostla i v únoru, kdy se očekávala stagnace. Míra nezaměstnanosti se dostala těsně k deseti procentům. S příchodem jara a sezonních prací nezaměstnaných o něco ubude, ale systémově nejsou dány předpoklady k výraznému zlepšení situace. Vzhledem k situaci v průmyslu ubývají pracovní příležitosti a tak 570 tisíc lidí bez práce bude těžko hledat uplatnění. Podnikatelé varují, že na úřadech práce se v důsledku přitvrzení daňových zákonů budou hlásit i živnostníci. Naději na pracovní místa skýtá jen sektor služeb. Vzhledem k tomu, že i služby budou více zdaněny, ale rostou obavy, že kvůli nižší poptávce ani tady pracovní místa nepřibudou.

Odboráři Železáren Chomutov podali kvůli pozdnímu vyplacení lednové mzdy trestní oznámení na neznámého pachatele. Železárny patří do holdingového uskupení Z-Group Zdeňka Zemka. Odboráři tvrdí, že zaměstnanci mají právo na odměnu za práci a pokud někdo neoprávněně použil jejich peníze jiným způsobem, dopustil se porušování listiny základních práv a svobod.

Meziresortní privatizační komise opět doporučila prodat brněnskou strojírenskou firmu a.s. Královopolská firmě Královopolská Ria. S nabídnutou cenou 36 a půl milionu korun o půl milionu převýšila nabídku konkurence.

Slovensko chce co nejvíce využít výhody, kterou mu v očích zahraničních investorů dává jednotná daň. Chce se teď zaměřit na podporu průmyslu a sází zejména na odvětví výroby automobilů. Včera to řekl tamní ministr hospodářství Pavol Rusko. Jak dodává naše bratislavská zpravodajka Renata Havranová, vládu v tom podpoří i průmyslové svazy a jednotlivá města a obce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Renata Havranová o podpoře

Česká republika podepsala s Mexikem smlouvu o spolupráci v cestovním ruchu. Měl by se tak zvýšit počet turistů, kteří jezdí z jedné země do druhé, což potvrdil i Jaromír Beránek ze společnosti MAG Consulting.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaromír Beránek o podpisu smlouvy

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme