Ekonomické informace 9. 4. 2002

Tentokrát hovoříme hlavně o cenách ropy - ty šplhají vzhůru kvůli eskalaci krize na Blízkém východě a nejnověji také v reakci na rozhodnutí Iráku zastavit její vývoz. Analytici u nás očekávají, že cena benzínu se během měsíce zvedne o korunu na litr. Dále se dozvíte, že vlastníku staré části kladenských hutí, společnosti Poldi Hütte, nadále hrozí riziko konkurzního řízení, a že Slovenskem otřásá další finanční skandál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Jan Rosenauer

Blízkovýchodní krize tlačí ceny ropy nahoru. Navíc je ještě popohnalo rozhodnutí Iráku zastavit vývoz, a to na protest proti obsazení palestinských území izraelskými vojsky. Jak připomíná analytik ČSOB Zdeněk Šafka, irácký export přitom představuje jen asi desetinu množství ropy dodávaného na světový trh sdružením OPEC.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Šafka - irácká ropa

Poptávku po ropě zvyšuje také situace ve venezuelské společnosti Petroleos de Venezuela, jejíž management nesouhlasí s tím, jakým způsobem vláda zvolila novou správní radu firmy. Cena klíčového termínového kontraktu na ropu Brent s dodáním v květnu se tak zvýšila o dolar a čtvrt na 27 dolarů a 27 centů za barel. Jak informuje bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Milan Fridrich, Evropská unie se nebojí nedostatku ropy, přesto očekává problémy.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fridrich - EU čeká problémy

Analytici u nás očekávají, že se během měsíce zvedne cena benzínu o korunu na litr. Česká rafinérská podle svého mluvčího Jaroslava Růžka růst cen pohonných hmot nedokáže odhadnout. Neprodává totiž koncovému zákazníku, a navíc nakupuje podle dlouhodobých kontraktů na světové burze.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Růžek - Česká rafinérská

Vlastníku staré části kladenských hutí, společnosti Poldi Hütte, nadále hrozí riziko konkurzního řízení. Jeho iniciátorem je firma Stars International, která se touto cestou domáhá statisícové částky. Jak dodává spolupracovník Radiožurnálu Ladislav Pavlík, nezbytným předpokladem pro zahájení konkurzu bylo uhrazení finanční zálohy krajskému soudu v Praze. Podle pracovníků soudu se tak stalo, přesto se chce vedení Poldi konkurzu vyhnout a podaný návrh rozporuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Pavlík - Poldi Hütte

Slovenskem otřásá další finanční skandál. Po nedávném řetězovém pádu nebankovních společností přestala vyplácet vklady a výnosy další - SAS. Majitel potvrdil, že o konkursní řízení požádal sám. Informuje naše bratislavská zpravodajka Renata Havranová.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Havranová - finanční skandál SAS

Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme