Ekonomické informace 9. 5. 2002

Stále více spoříme a na druhou stranu si také častěji půjčujeme. Dokládají to údaje Českého statistického úřadu, podle kterých vklady domácností u peněžních ústavů vloni vzrostly o jedenáct procent. V bankách tedy máme dohromady přes 800 miliard korun, což je o 100 miliard více než roční státní rozpočet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

V zahraničních měnách k tomu mají české domácnosti uloženo v přepočtu 91 a půl milardy korun. Zvýšily se také půjčky téměř o 14 procent. Jejich celkový objem s přibližuje 140 miliardám korun.

Státem vlastněná společnost Osinek v těchto dnech přebírá kontrolu nad hutní firmou Vítkovice Steel. O tom, že právě ona bude novým majitelem podniku, rozhodli akcionáři na valné hromadě koncem března. Společnost Osinek, jak potvrdil generální ředitel Vítkovic Vladimír Bail už zaplatila dohodnoutou kupní cenu na účet Konsolidační agentury.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vladimír Bail: Už zaplatili

Z prodeje své dceřinné hutní společnosti zaplatí Vítkovice svým věřitelům, kteří se přihlásili do soudního vyrovnání. Směnky by měli obdržet nejpozději v červnu s tím, že splatné budou do roka od svého vydání.

Rakouská Erste Bank a její hlavní akcionář AVS vlastní vlastní už přes 85 procent akcií České spořitelny. Potvrdil to generální ředitel banky Adreas Treichl. Svůj téměř šestiprocentní podíl ve spořitelně prodala i Evropská banka pro obnovu a rozvoj. Je proto zřejmé, že 22. května rozhodne valná hromada spořitelny o stažení akcií z burzy. Ty na našem trhu nahradí cenné papíry Erste Bank.

Společnosti Agip, Conoco a Shell mají 1 měsíc na rozhodnutí, jestli koupí 51 procentní podíl Unipetrolu v České rafinérské. Jak řekl mluvčí Tomáš Zikmund Unipetrol musel takovou nabídku udělat na základě smlouvy z roku 95. Podle ní mají v případě privatizace ostatní akcionáři předkupní právo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Zikmund: Ostatní mají předkupní právo

Přes miliardu korun dostane Slovensko za známé lázně Piešťany. Částku zaplatí česká společnost Mariánské lázně a dostane tak dvoutřetinový podíl akcií. Jak doplňuje naše spolupracovnice Renata Havranová, firma se zavázala i k nemalým investicím.

Přehrát

00:00 / 00:00

Renata Havranová o odkoupení lázní Piešťany

Čeští exportéři sice neprosadili pevný kurs koruny, jak požadovali, přesto v poslední době uspěli s některými svými požadavky. Centrální banka snížila úrokové sazby a její vedení se s vývozci sešlo k jednání o dalších opatřeních.

Markéta Kaclová, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme