Ekonomické informace 9. 5. 2006

Přestože pekárny v poslední době hlásí, že budou muset zdražovat, ceny pečiva naopak klesají. Britská telekomunikační společnost Vodafone oznámila, že sníží ceny za mezinárodní volání z Evropy do příštího dubna o 40 procent. Ceny rychlého internetového připojení v tuzemsku za poslední rok klesly až o polovinu. Zrychlení tempa růstu unijní ekonomiky i pokles nezaměstnanosti předpokládá nový hospodářský výhled Evropské komise na období 2006 až 2008.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chleba

Chleba | Foto: www.jidlo-piti-ziti.cz

Přestože pekárny v poslední době hlásí, že budou muset zdražovat, ceny pečiva naopak klesají. Pekaři tvrdí, že růst nákladů na energie a pohonné hmoty by mohl zdražit rohlíky o desetihaléře a chleba o koruny. Český statistický úřad přitom podle svého mluvčího Ladislava Pištory zaznamenal jenom v minulém týdnu při svém pravidelném šetření zhruba sedmiprocentní pokles cen bílého pečiva v obchodech.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Pištora: Ceny pečiva

Britská telekomunikační společnost Vodafone, která působí i na českém trhu, oznámila, že sníží ceny za mezinárodní volání z Evropy do příštího dubna o 40 procent. Reagovala tak na tlak Evropské komise, i když ještě před několika dny její zástupci argumentovali v Evropském parlamentu, že snaha komise poplatky regulovat je nerozumná. Podle britských expertů lze čekat, že rozhodnutí Vodafone vyvolá v Evropě cenovou válku.

Podle britského listu The Times se k podobnému kroku rozhodl také další operátor T-Mobile, kterého známe i v České republice. Podle deníku chce T-Mobile zavést cenu 55 pencí za minutu nejen pro EU, ale také pro volání z USA či Kanady. To by znamenalo snížení průměrné ceny o až 54 procenta.

Ceny rychlého internetového připojení v tuzemsku za poslední rok klesly až o polovinu. Základní půlmegabitové připojení lze teď pořídit pod 400 korun, zatímco před rokem to bylo více než 700 Kč. Operátoři většinou u jednotlivých nabídek připojení zvýšili rychlosti za nezměněnou cenu. Další zlevňování už podle šéfredaktora serveru LUPA.cz Aleše Miklíka bude podstatně pomalejší.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Miklík: Internet

Evropská komise zveřejnila nový hospodářský výhled pro země pětadvacítky na období 2006 až 2008. Předpokládá zrychlení tempa růstu unijní ekonomiky i pokles nezaměstnanosti. Navzdory zdražování ropy se má inflace držet mírně nad dvěma procenty. Ekonomika Unie jako celku letos vzroste o 2,3 procenta. Podle experta České spořitelny pro unijní problematiku Petra Zahradníka příznivá předpověď souvisí s aktuální situací ve světě.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Zahradník: Prognóza Evropské komise

Rakouská dolní sněmovna parlamentu na zvláštním zasedání jednohlasně schválila plán na záchranu domácí banky BAWAG, který počítá s poskytnutím státních záruk ve výši až 900 milionů eur - což je zhruba 25 miliard Kč. K plánu se ještě musí vyjádřit horní sněmovna.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme