Ekonomické informace 9. 5. 2007

Zásadní kritiku z Bruselu za příliš vysoký deficit veřejných financí očekává ministr Miroslav Kalousek. Vydáním státních dluhopisů na úhradu rozpočtového schodku by se měla na své schůzi zabývat sněmovna. Webové stránky pro zemědělce spustilo v Klatovech česko-bavorské poradenské a informační centrum. Díky slunečnému počasí měly v dubnu solární elektrárny v Česku rekordní výrobu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Ministr financí Miroslav Kalousek očekává zásadní kritiku z Bruselu za příliš vysoký deficit veřejných financí. Evropská komise zanedlouho projedná český konvergenční program, který je jakýmsi plánem na cestě České republiky k přijetí eura. Rozpočtový schodek se letos dostane na čtyři procenta hrubého domácího produktu, Česko se ale zavázalo, že nepřekročí 3,3 procenta HDP. Ministr se v Bruselu nechal slyšet, že pokud sněmovna schválí reformu veřejných financí, sestaví rozpočet, který bude kritériím unie vyhovovat.

Na velký schodek poukazuje i jarní hospodářská prognóza Evropské unie, která snížila odhad růstu českého HDP pro letošní rok na 4,9 procenta. Analytik HVB Bank Pavel Sobíšek k tomu dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Sobíšek: Schodek veřejných financí

Vydáním státních dluhopisů na úhradu rozpočtového schodku by se měla ve zbytku své schůze zabývat Poslanecká sněmovna. Na programu má také návrh na přesunutí palivového dřeva do nižší sazby daně z přidané hodnoty. Další novelou ve třetím čtení je pak změna zákona o správě daní a poplatků. Jedním z jejích cílů je odpustit začínajícím živnostníkům povinnost dokládat bezdlužnost.

Jak správně napsat žádost o dotaci z Evropské unie nebo kde je jaká zemědělská výstava - i na takové otázky odpovídá nová webová stránka pro zemědělce. Portál spustilo v Klatovech česko-bavorské poradenské a informační centrum Regioargicentrum. Na stránky přispívá i předseda zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Jiří Papež.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Papež: Webové stránky pro zemědělce

Ceny ropy jdou nahoru. V Londýně se přiblížily 66 dolarům za barel. Trh reagoval na nové útoky na ropná zařízení v Nigérii a předpovědi hurikánové sezony v USA.

Díky slunečnému počasí měly v dubnu solární elektrárny v Česku rekordní výrobu. Například naše největší sluneční elektrárna v Bušanovicích na Prachaticku získala ze slunečního záření dvojnásobek energie oproti původním odhadům. Podobně se dařilo i dalším zdrojům. Česko ale ve výrobě sluneční energie zaostává za sousedním Německem a dalšími zeměmi západní Evropy. Výkon všech slunečních elektráren u nás se pohybuje okolo jednoho megawattu. V Německu to bylo již v roce 2004 bezmála 800 megawattů.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme