Ekonomické informace 9. 7. 2007

V libereckém kraji začnou ode dneška jezdit dva nové moderní vlakové soupravy Regionova. Stát chce podat návrh na ukončení exekuce v Ústecké Setuze. Z výrobní linky firmy Boeing v Everettu nedaleko Seattlu sjelo první letadlo typu 787 Dreamliner.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

regionova

regionova | Foto: Alena Palečková

Rekordních 150 miliard korun může Česko do roku 2013 čerpat z evropských peněz na výstavbu a modernizace silnic, železnic a vodních cest. Operační program dnes spustí Ministerstvo dopravy.

Hlavními příjemci financí budou státní investorské organizace Správa železniční dopravní cesty, Ředitelství silnic a dálnic a Ředitelství vodních cest, které v tendrech přerozdělí peníze soukromým stavebním firmám. Program Doprava je největším operačním programem České republiky. Finance představují zhruba pětinu všech příjmů Česka z fondů EU.

V libereckém kraji začnou ode dneška jezdit dva nové moderní vlakové soupravy Regionova. Vozy vznikají rekonstrukcí klasických motoráčků a podle mluvčího drah Ondřeje Kubaly jsou plně srovnatelné s regionálními vlaky, které jezdí v západní Evropě. Cena přestavby jednoho vlaku přijde na 37 milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O. Kubala: Vlaky Regionova

Stát chce podat návrh na ukončení exekuce v Ústecké Setuze. Exekuci v chemičce zahájil Okresní soud v Ústí nad Labem loni v listopadu, a to kvůli více než čtyřmiliardové pohledávce státního fondu vůči Setuze. Teď důvody pro exekuci pominuly. Majitelé společnosti podle dohody o narovnání s Podpůrným a garančním rolnickým a lesnických fondem zaplatili státu více než miliardu korun, říká Jan Sotona, mediální zástupce společnosti Via Chem Group, která Setuzu ovládá.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Sotona: Exekuce v Setuze

Z výrobní linky firmy Boeing v Everettu nedaleko Seattlu sjelo první letadlo typu 787 Dreamliner. Jedná se o první typ komerčního letadla s trupem a křídly z uhlíkatých vláken. Má mít o pětinu nižší spotřebu paliva a levnější údržbu a cestujícím nabídnout větší pohodlí než současná letadla. Boeing už získal objednávky na 670 letadel. Na seznamu zákazníků je i česká letecká společnost Travel Service.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme