Ekonomické informace 9. 8. 2005

Rekordy v současnosti láme cena ropy - teď prolomila další maximum a poprvé v historii stojí 63 dolarů za barel. Benzin je teď proto ve Spojených státech na vůbec nejvyšší úrovni v dějinách. Komunikace s úřady přes internet je pro podnikatele stále častější. V Česku se rozvíjí takzvaná kongresová turistika a kvůli špatnému počasí se zpožďují žně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělské stroje

Zemědělské stroje | Foto: Jan Rosenauer

Cena ropy prolomila další maximum a poprvé v historii se vyšplhala na 63 dolarů za barel. Na historicky nejvyšší úroveň se přitom ve Spojených státech dostala také cena benzinu. Ropa stále zdražuje kvůli přetrvávajícím obavám z nedostatečného zásobování, které teď nově přiživuje strach z teroristického útoku v Saúdské Arábii. Poslední zdražení černého zlata se podle analytiků promítne i do cen na tuzemských čerpacích stanicích. Ceny pohonných hmot ale v Česku porostou jen mírně, protože zdražování ropy u nás kompenzuje posilování koruny vůči dolaru.

Podnikatelé komunikují s úřady stále častěji přes internet. Podatelna Portálu veřejné správy v červenci zpracovala informace o nemocenském pojištění za více než milion zaměstnanců, přestože tato služba funguje teprve měsíc. Podle náměstka ministryně informatiky Vladimíra Hořejše zájem podnikatelů ministerstvo překvapil, současně ho ale motivoval k tomu, aby portál do budoucna nabízel ještě více služeb.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Hořejš: Zájem podnikatelů o Portál veřejné správy

V Česku se úspěšně rozvíjí takzvaná kongresová turistika. Do naší země míří stále častěji účastníci různých kongresů a konferencí, což přispívá ke zvyšování příjmů z cestovního ruchu i k růstu celé naší ekonomiky. Jen loni cestovní ruch obohatil státní pokladnu o 107 miliard korun. Podle předsedy Pražské asociace kongresové turistiky Michaela Hvížďaly k plnění státní kasy stále častěji přispívají právě kongresoví turisté.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Hvížďala: Kongresová turistika v Praze

Podrobněji se rozvoji kongresové turistiky budeme věnovat v dnešním Ekonomickém magazínu, který na vlnách Radiožurnálu začíná 9.15.

Kvůli špatnému počasí se zpožďují žně. Zatím zemědělci stačili sklidit zhruba 30 procent obilí a 70 procent řepky. Pokud se počasí brzy nezlepší, začnou se podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby výnosy plodin snižovat.

Německé vydavatelství Axel Springer učinilo další krok k rozšíření a zvýšení svého vlivu. Pohltí totiž komerční televizní společnost ProSieben-Sat.1 a podstatně tak zvýší svůj vliv, který sahá i do Čech. Podrobnosti má náš berlínský zpravodaj David Šťáhlavský.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Axel Springer kupuje ProSieben-Sat.1

Naďa Bělovská, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme