Ekonomické informace 9. 8. 2007

O reformě veřejných financí rozhodnou politické dohody spíše než věcné argumenty. Na důchod si lidé v Evropě spoří už od svých třiceti let, ukázal průzkum finanční skupiny AXA. Společnost ČEZ vydá dluhopisy za sedm miliard korun. Start raketoplánu Endeavour stál agenturu NASA podle odborníků tři čtvrtě miliardy dolarů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

O reformě veřejných financí rozhodnou politické dohody spíše než věcné argumenty. Naznačilo to včerejší jednání rozpočtového výboru sněmovny. Ministr financí Miroslav Kalousek v této souvislosti řekl, že vládní návrh reformy, kterou poslanci začnou projednávat příští týden, je jen prvním krokem při korekci největších výdajů veřejných rozpočtů.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Kalousek: Vládní reforma

Na důchod si lidé v Evropě spoří už od svých třiceti let. Ukázal to průzkum finanční skupiny AXA. Podle něj si lidé začínají svoji penzi a spoření na ni plánovat stále dříve. Zatímco v roce 2004 byl průměrný věk, kdy se lidé začínali připravovat na důchod, 38 let, loni začali ještě před svými 32. narozeninami. Tato zjištění jsou pro Českou republiku ale jen orientační, dodává mluvčí společnosti Ogilvy Marek Zeman.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Zeman: Příprava na důchod

Rozhodování lidí u nás ovlivní zásadním způsobem důchodová reforma. Ta je ale stále jen ve fázi příprav.

Energetická společnost ČEZ vydá dluhopisy za sedm miliard korun. Získané peníze chce použít na rozvoj či na splacení dřívějších závazků. Dluhopisy o jmenovité hodnotě 10 tisíc korun splatné v roce 2010 budou mít pevný roční úrokový výnos 4,3 procenta.

Domácí jednička ve výrobě oceli ArcelorMittal Ostrava (někdejší Nová huť) a její největší dceřiná firma MSO Pipes & Tubes, které dohromady zaměstnávají 8400 lidí, vyplácejí v těchto dnech prémie a odměny za pracovní výkonnost. Díky dobrým výrobním a ekonomickým výsledkům v prvním pololetí rozdělí mezi zaměstnance celkem sto milionů korun. Každý pracovník má tak červencovou výplatu vyšší o více než 11.700 korun.

Tři čtvrtě miliardy dolarů (cca 15 miliard korun) - to je podle odborníků cena startu raketoplánu Endeavour. Americká NASA ji zaplatila za přípravu stroje i za výcvik kosmonautů. Ale Úřad pro letectví a vesmír už požádal o navýšení financí na projekt raketoplánů. Za jejich provoz totiž utratil mnohem víc, než původně vědci plánovali. Jak se to může stát, vysvětluje Zdeněk Pokorný z brněnské hvězdárny a planetária.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Pokorný: Náklady na provoz raketoplánů

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme