Ekonomické informace 9. 9. 2002

Vláda v noci schválila balíček daňových opatření, která mají vynést státnímu rozpočtu celkem 26 miliard korun. Z toho deset miliard už v příštím roce. Peníze chce použít na nápravu škod způsobených záplavami. Záměry vlády bude muset ještě schválit parlament. Ministři tvrdí, že daňové zatížení by nemělo po navrhovaných úpravách stoupnout. A že dokonce zabrání růstu schodku státního rozpočtu nad hranici, která byla plánovaná na příští rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Kabinet chce od ledna 2002 zvýšit daň z přidané hodnoty u výrobků, dosud zdaněných pěti procenty. A to na sedm procent. Sazba se týká základních potravin a některých služeb. Nejdéle - až v květnu 2004 - podraží kvůli daním benzín. Spotřební daň z cigaret poprvé vzroste už letos v prosinci a podruhé ještě přespříští rok. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky se letošní termín zvýšení daní týká i tvrdého alkoholu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bohuslav Sobotka o dani z alkoholu

Dvaadvacetiprocentní sazba DPH by naopak měla o jedno procento klesnout. Lidem s ročním příjmem vyšším než 900 tisíc korun stoupne daň z příjmu ze 32 na 35 procent. Určitou daňovou úlevu by v budoucnu naopak mělo přinést společné zdanění manželů, vyšší odečitatelné položky na děti a tříprocentní snížení daně z příjmu podniků. Právě proto podle ministra pro místní rozvoj Pavla Němce hlasovali pro změny v zákonech i členové vlády z Unie svobody, která před volbami propagovala snížení daní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Němec o postoji Unie

Ministři Unie svobody jsou prý také rádi, že růst daně z příjmů nejvyšší platové skupiny přibrzdili jen na hranici 35 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na to se dívá skepticky Miroslav Ševčík z Liberálního institutu.

Vláda se chystá také šetřit. Parlamentu navrhne zmrazit platy politiků, státních zástupců a soudců. Státním zaměstnancům porostou příjmy jen o 7 místo původně plánovaných 13cti procent. Zamrznout by měla i horní hranice pro výpočet nemocenské. Pocítit by to měli jen lidé s platem nad 14 400 korun.

EU si chce posvítit na daňové úniky. Proto se jí nelíbí švýcarské daňové zákony. A hrozí, že pokud švýcarské banky nezačnou poskytovat informace o účtech občanů unie, může ztížit na svém teritoriu pohyb kapitálu ze země helvétsého kříže.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z Bruselu zpravodaj Milan Fridrich.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme