Ekonomické informace 9. 9. 2003

Ekonomika Eurozóny by měla v následujících měsících začít růst. A příští rok začne výrazněji sílit. Shodli se na tom představitelé centrálních bank G desítky, kteří se sešli v Basileji. Centrální bankéři nejvyspělejších zemí včera také vyslali zprávu o tom, že není třeba měnit úrokové sazby. Myslí si, že slabá světová ekonomika konečně zareagovala na stimuly, které jí dávají současné nízké úrokové sazby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euro

euro | Foto: Evropská komise

To je dobrá zpráva i pro nás, protože útlum evropských zemí je jedním z důvodů vysoké nezaměstnanosti v České republice. 10 procent nezaměstnaných znamená, že je bez práce 525 tisíc lidí. Z toho nejvíce na Mostecku. Tam hledá práci skoro 15 tisíc lidí. A bude hůř. Vedoucí oddělení statistiky tamního úřadu práce Jaroslav Kunc předpokládá, že se v posledních měsících roku přehoupne míra nezaměstnanosti výrazně přes pětinu práceschopného obyvatelstva.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaroslav Kunc o vývoji nezaměstnanosti

V hlubinném hnědouhelném dole Kohinoor v Mariánských Radčicích na Mostecku přijde do konce roku o zaměstnání dalších asi 100 havířů. V evidenci úřadu práce přitom stále zůstává 66 ze 110 jejich kolegů, které důl propustil už na konci března.

Ministr zemědělství Jaroslav Palas nečekaně odvolal generálního ředitele Lesů České republiky Jiřího Olivu. Chce tím prý omladit management společnosti. Oliva byl ve funkci 11 let. Na jeho místo ministr Palas jmenoval Kamila Vyslyšela. Vedoucí programu lesy Hnutí Duha Jaromír Bláha se domnívá, že Oliva nastartoval některé pozitivní kroky k ozdravění českých lesů, nicméně to byly kroky pomalé a nedůsledné. Podle Bláhy je třeba zastavit holosečné kácení lesů, nahradit monokultury smíšenými lesy a snížit počty přemnožené zvěře, která spásá nově vysazené stromky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaromír Bláha o dalších krocích

Chovatelé drůbeže požadují zvýšení výkupních cen. Vzrostly jim totiž náklady, protože zdražilo krmivo i asanace. Pokud od nich nebudou jatka vykupovat drůbež minimálně za 23 koruny za kilogram, nenakoupí už v říjnu nová kuřata. Zhruba za 40 dnů pak zastaví dodávky zpracovatelům.

Přední světový výrobce fotoaparátů, společnost Olympus, se rozhodla investovat v České republice v oblasti strategických služeb. V Přerově vybuduje opravárenské centrum svých fotopřístrojů. Podle mluvčí agentury CzechInvest Jany Víškové zaměstná nové centrum až 120 kvalifikovaných pracovníků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jana Víšková o nové práci

Markéta Kaclová, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme