Ekonomické informace 9. 9. 2005

Na zastavení vzájemných soudních sporů se dohodly finanční skupina PPF a ČSOB. Český statistický úřad dnes bude informovat o tom, jak se daří našemu hospodářství. Dobré výsledky průmyslu by mohly příznivě ovlivnit i kurz naší měny. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil společnosti Ahold Czech Republic nákup 67 prodejen Julius Meinl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Finanční skupina PPF se dohodla s ČSOB, že zastaví vzájemné soudní spory. Šlo v nich o více než sedm miliard korun a třetinový majetkový v České pojišťovně, který PPF koupila před pěti lety od někdejší Investiční a Poštovní banky. ČSOB ale poté, co si ji stát vybral jako nástupce zkrachovalé IPB, obchody s podíly pojišťovny zpochybnila, protože podle ní byly pro PPF podezřele výhodné. Podle mluvčí společnosti PPF Dity Fuchsové spolu teď ale obě společnosti podepsaly dohodu, podle níž by mělo dojít k urovnání všech vzájemných sporů.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Fuchsová: PPF a ČSOB urovnají spory

Český statistický úřad dnes bude informovat o tom, jak se daří našemu hospodářství. Analytik společnosti Patria Online David Marek se domnívá, že si naše ekonomika vede velmi dobře a předpokládá, že během 2. čtvrtletí se tempo hospodářského růstu zrychlilo až na pět procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marek: Prognóza vývoje ekonomiky

Dobré výsledky vykazuje i český průmysl. V červenci rostl mnohem rychleji, než odborníci předpokládali. Průmyslová výroba totiž ve srovnání s loňskem zrychlila tempo růstu na 11,2 procenta, tedy nejvýrazněji za letošní rok. Přispěla k tomu hlavně výroba automobilů, ale i jiného zboží s vysokou přidanou hodnotou. Podle hlavního ekonoma Volskbank Vladimíra Pikory je vidět, že průmysl bude i letos patřit k hlavním tahounům české ekonomiky. Příznivě by ale mohl ovlivnit i kurz naší měny.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: Průmyslová výroba a kurz koruny

Společnost Agrofert získala písemný souhlas právních zástupců společnosti PKN Orlen se zveřejněním podstatných pasáží smluv, které firmy uzavřely v souvislosti s privatizací Unipetrolu.. Snahu zveřejnit smlouvy má i PKN, který o to firmu Agrofert prý požádal již v červnu. Agrofert s tím tehdy údajně nesouhlasil.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil společnosti Ahold Czech Republic nákup 67 prodejen Julius Meinl. Ahold v Česku provozuje síť supermarketů Albert a hypermarketů Hypernova a po převzetí prodejen Meinl by se počet jeho obchodů měl zvýšit zhruba na tři stovky. Julius Meinl je prvním obchodním řetězcem, který se rozhodl kvůli silnému konkurenčnímu boji z České republiky odejít.

Dobývání uranu v Rožné na Žďársku nemusí skončit ani v dosud navrhovaném roce 2008. Horníkům to řekl premiér Jiří Paroubek při návštěvě těžebního závodu Geam. Šance na prodloužení těžby uranu v posledním dole Evropské unie je tak téměř stoprocentní. O návrhu ministra průmyslu a obchodu bude vláda rozhodovat na podzim.

Újmy cestujících v evropské letecké přepravě způsobené zpožděním letů či špatnou rezervací letenek mají aerolinie hradit. Vztahuje se to mimo jiné na úhradu občerstvení a hotelových pokojů. Uvedl to Evropský soudní dvůr s odvoláním na svého znalce. Konečný verdikt ale soud zatím nevydal.

Ekonomiku Spojených států čeká obtížná zima kvůli vysokým cenám energie. Za těmi z části stojí výpadky v dodávkách ropy a zemního plynu, které způsobil hurikán Katrina. Prohlásil to americký ministr energetiky Sam Bodman. Upozornil však, že pokles cen ropy z rekordních maxim by se měl projevit snížením cen benzinu.

Marika Táborská, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme