Ekonomičtí experti z NERV dostali od vlády nové úkoly

Práce ekonomických expertů Národní ekonomické rady vlády (NERV) ještě nekončí. Její členové sice už představili své návrhy k většině hlavních témat, od důchodové reformy, přes korupci až po veřejné finance, teď ale dostali od vlády nové úkoly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Členové expertního týmu NERV dostali od vlády nové úkoly

Členové expertního týmu NERV dostali od vlády nové úkoly | Zdroj: ČTK

Tyto úkoly představili dnes společně s premiérem Petrem Nečasem. Činnost tohoto poradního orgánu vlády se tak podle člena NERVu Jiřího Rusnoka dostává do nové etapy:

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké úkoly má před sebou NERV zjišťovala Jitka Hanžlová pro Odpolední Radiožurnál

„NERV teď určitě má nové úkoly. Hovořili jsme na posledním jednání s panem premiérem o tom, že by se NERV měl podívat na celou problematiku dluhové krize v kontextu Evropy a na to, jaké souvislosti to může mít s Českou republikou a jejím vývojem.“

„Blíží se vyjednávání nového období pro evropské fondy v rámci Evropské Unie, takže jsou oblasti, ve kterých má vláda určitě zájem o konzultaci, návrhy nebo názory NERVu,“ doplňuje Rusnok.

Neshoda v důchodech

Ne všechna doporučení Národní ekonomické rady vlády však kabinet zapracoval do svých strategických rozhodnutí. NERV je ale především poradní orgán odborníků, jeho návrhy tedy nejsou pro vládu zavazující.

"Již na začátku bylo panem premiérem jasně deklarováno, že nemusíme odečítat vládě ze rtů, co by si přála. Vláda také není jeden člověk, vláda je koalice. To znamená, že i ty názory uvnitř vlády jsou různé, a stejně tak NERV měl často na věci jiný názor," podotkl v Ozvěnách dne ekonom a člen NERVu Daniel Münich.

Příkladem neshody vlády a NERVu je důchodová reforma, kde je třeba shoda napříč politickým spektrem, což se už mnoho let nedaří.

Neshody se podle analytika společnosti Cyrrus a nejmladšího člena NERVu Jana Procházky týkají předevší otázky povinnosti či nepovinnosti druhého pilíře, tedy spoření na důchod.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Ozvěnách dne mluvil o úkolech vlády ekonom a člen NERVu Daniel Münich

"NERV opravdu doporučoval, ať je to povinné, ať fiskální udržitelnost a makroekonomická stabilita se dosáhne opravdu nějakým povinným pilířem. To jsou věci, které nás mrzí."

Další problém má NERV podle Procházky s tím, že v plánu vlády není státní dluhopisový fond. S reformou daní je ale spokojen.

"Pozitivní nařízení jsou třeba v daňové oblasti. Navržená daňová reforma hodně kopíruje naše návrhy. Sjednocení DPH a potom třeba zrušení daně z dividend a některé další věci, které jsme opravdu prosazovali, a myslíme si, že pomohou české konkurenceschopnosti," dodal.

Reforma zdravotnictví

Radami NERVu by se vláda měla řídit i v plánované reformě zdravotnictví, především ve zveřejňování smluv na internetu nebo větší odpovědnosti vedení zdravotních pojišťoven.

Podle Miroslava Zámečníka, který velel podskupině ekonomické rady pro zdravotnictví a na zdravotnictví se zaměřoval i jako expert Světové banky, patří mezi další návrhy třeba pozitivní lékové seznamy, kategorizace zdravotních prostředků nebo elektronické aukce.

Měla by být ale zavedena i další opatření ke zvýšení transparence, která by měla podle Zámečníka vytvořit tlak na zvýšenou hospodárnost.

Tomáš Medek, Anna Maňourová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme