Ekonomika a energetika budou dominovat summitu EU

Zajistit stabilitu eura a posílit hospodářskou koordinaci v Evropské Unii by měl dnešní summit sedmadvacítky v Bruselu. Unie má přijmout tvrdší sankce za porušování rozpočtové disciplíny a také se dohodnout na paktu pro posílení schopnosti Evropy konkurovat ostatním světovým ekonomikám. Tématem jednání bude ale i jaderná energetika.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Evropské unie Herman Van Rompuy v Praze

Prezident Evropské unie Herman Van Rompuy v Praze | Foto: Filip Jandourek

Premiéři a prezidenti 27 členských zemí mají odsouhlasit přísnější pokuty za překračování rozpočtového schodku 3 procent HDP a nadměrné veřejné dluhy. Do budoucna to má chránit společnou měnu před krizemi, jakou prochází Řecko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Velvyslankyně ČR při EU Milena Vicenová byla hostem Ranního interview Radiožurnálu

Mají také přijmout Pakt pro euro plus, tedy dohodu o užší spolupráci při tvorbě důchodových systémů, určování daňových základů pro firmy, nebo omezení růstu platů ve veřejné sféře.

„Členské země se v něm zavazují k tomu, že soustředí energii do několika oblastí. Posílení konkurenceschopnosti, pečlivě se třeba budou sledovat náklady na jednotku práce, dále opatření k posílení zaměstnanosti, daňová opatření a větší volnost pracovní síly, udržitelnost veřejných financí,“ vyjmenovala velvyslankyně České republiky při EU Milena Vicenová.

„Česká republika nemá žádný zásadní problém s žádnou z těchto otázek, které jsou nyní na programu,“ dodala Vicenová. Česko se ale k Paktu pro euro zatím nepřipojí, i když je otevřený i pro země mimo eurozónu.

Jaderná energetika

Evropa si musí vzít poučení z událostí v Japonsku. Píše se v návrhu závěrů summitu v souvislosti s havárií v jaderné elektrárně Fukušima 1.

Lídři sedmadvacítky mají vyzvat Evropskou komisi, aby co nejrychleji ve spolupráci s národními úřady pro dohled nad jadernými zařízeními vypracovala způsoby provedení zkoušek všech jaderných elektráren v Unii.

„Očekává se, že se hlavy členských států Evropské unie dohodnou na uskutečnění zátěžových testů na území Unie,“ řekla velvyslankyně ČR při EU Milena Vicenová.

Tyto testy by měly být dobrovolné a měly by si je organizovat samy členské státy. Je ale možné, že Komise k tomu vytvoří společnou metodiku. Sedmadvacítka chce také vyzvat k provedení podobných testů své sousedy.

Pavel Novák, Igor Maňour, Jan Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme