‚Není to jen strach z hospodářského útlumu.‘ Americké akcie prudce oslabily

Kvůli obavám z hospodářských důsledků šíření nového koronaviru a v reakci na vládní restrikce v letecké dopravě ve čtvrtek akcie ve Spojených státech prudce klesají. Dow Jonesův index krátce po zahájení ztrácel 7,2 procenta, obchodování proto bylo automaticky na 15 minut pozastaveno.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Za celý týden posílil Dow Jonesův index o 2,75 procenta

(ilustrační foto) | Foto: Jeenah Moon | Zdroj: Reuters

Po obnovení obchodování Dow Jonesův index pokračuje v poklesu a ztrácí téměř devět procent. Přibližně o sedm procent oslabují rovněž indexy S&P 500 a Nasdaq Composite. Ty jsou už také v takzvaném medvědím trhu, jak se označuje situace, kdy indexy ze svého ročního maxima klesnout aslespoň o 20 procent.

Cena akcií na evropské i na pražské burze klesá. Prudce je oslabil Trumpův zákaz cestování

Číst článek

Obavy investorů z dopadů koronaviru na ekonomiku prohloubilo opatření, k němuž přistoupil prezident Donald Trump. Ten vydal zákaz cestovat z Evropy do Spojených států, což doléhá především na akcie leteckých společností, v čele s American Airlines a United Airlines.

Vysoké ztráty ale mají také provozovatelé okružních plaveb Carnival a Royal Caribbean. Prudce padá i výrobce letadel Boeing, jehož akcie už letos klesly o více než 40 procent kvůli odstavení jeho letounů 737 MAX z provozu.

„Není to jen strach z hospodářského útlumu, v podstatě jsme už na pokraji úplného zastavení,“ komentoval situaci na trhu obchodník Dennis Dick ze společnosti Bright Trading. Situaci označil za masový výprodej napříč celým trhem. Investoři se podle něj obávají, že může přijít další finanční krize.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme