Ekonomika by měla letos stagnovat, vláda proto nezvýší DPH

Ministerstvo financí čeká, že česká ekonomika na konci roku nahlásí kladnou nulu – tedy stagnaci, nebo růst o pár desetin procenta. Televizi Prima to řekl ministr financí Miroslav Kalousek s tím, že podrobnosti doplní lednová prognóza, kterou jeho úřad zveřejní zítra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek ministr financí

Miroslav Kalousek ministr financí | Foto: Filip Jandourek

Podle ministra to znamená, že letos nebude třeba zvyšovat daň z přidané hodnoty ani dělat jiná opatření, která by posílila státní rozpočet, byť vycházel z očekávání mnohem výraznějšího růstu. Někteří ekonomové však varují před recesí.

S Kalouskovým názorem naopak souhlasí analytik společnosti Patria David Marek: „Trefil se do stejného odhadu, naše prognóza pro vývoj HDP v letošním roce činí už řadu měsíců plus 0,3 procenta.“

Letošní rozpočet se opíral o předpoklad, že ekonomika poroste o několik procent. Teď se čeká nula a kvůli tomu vznikne podle Kalouska v rozpočtu dvacetimiliardová díra. Vláda si však s ní poradí sama, bez zvyšování daně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Patria David Marek hodnotil ve Světě o osmé prognózy české ekonomiky

„Ministerstvo financí se skutečně může pokusit o kombinaci částečné korekce deficitu – je předmětem politické volby, kde se bude škrtat – a možného připuštění o něco vyššího deficitu, než bylo plánováno,“ připouští Marek.

Za situace, kdy ekonomika zpomalí, by podle něj bylo vhodné, aby vláda pomocí státního rozpočtu pomohla ekonomice. Když bude naopak za každou cenu udržovat deficit, který schválila, bude muset škrtat, a tím ještě prohlubovat zpomalení, případně recesi.

O vývoji české ekonomiky a konečných číslech na konci roku nejvíce rozhoduje vývoj v eurozóně. „Jsme málo otevřenou ekonomikou, což znamená naši silnou závislost na zahraničním obchodu a na vývoji v eurozóně, především v Německu, kam míří většina českého exportu,“ vysvětluje Marek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom působící ve společnosti Partners Pavel Kohout téma komentoval ve Světě o druhé

Ministr Kalousek by měl zítra ozřejmit, jak si představuje konkrétní škrty v letošním rozpočtu. Podle ekonoma Pavla Kohouta by ovšem stačilo, kdyby se daly do pořádku veřejné zakázky – státní, krajské i městské.

„Státních a veřejných zakázek jsou každý rok tisíce a jejich celkový objem dosahuje několika stovek miliard korun. A pokud by se podařilo zvýšit efektivitu byť i jenom o desetinu, měli bychom ušetřeno několik desítek miliard korun a skoro bychom nemuseli mít ani rozpočtový deficit.“

„Přitom by bylo možné šetřit tímto způsobem, aby byla zvýšena efektivita , a nikoliv na úkor kvality služeb státu. Stačilo by zavést několik základních opatření, která navrhoval NERV už v průběhu loňského roku,“ uvedl Kohout ve Světě o druhé.

Roman Chlupatý, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme