Česká ekonomika loni vzrostla o 2,5 procenta, méně než o rok předtím, upřesnili statistici

Česká ekonomika loni meziročně vzrostla o 2,5 procenta. Ve srovnání s rokem 2018, kdy hrubý domácí produkt stoupl o 2,8 procenta, její růst mírně zpomalil. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku ekonomika meziročně vzrostla o dvě procenta a mezičtvrtletně o 0,5 procenta. Uvedl to v úterý Český statistický úřad.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, finance, bankovky (ilustrační foto)

Ilustrační foto | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

Statistici mírně zlepšili své odhady z počátku března. Podle nich loňský růst ekonomiky činil 2,4 procenta a ve čtvrtém čtvrtletí HDP meziročně stoupl o 1,8 procenta a mezičtvrtletně o 0,3 procenta.

Příjmy tuzemských domácností loni podle statistiků reálně vzrostly o 5,6 procenta. „Šlo o vůbec nejrychlejší růst za posledních 23 let,“ uvedl ředitel odboru národních účtů statistického úřadu Vladimír Kermiet. Průměrný měsíční příjem ze zaměstnání byl loni 35 043 korun. Meziročně stoupl o tři procenta.

Pražské firmy mají smůlu. Na půjčku z COVID II nedosáhnou. ‚Jde nám o dny,‘ říká podnikatelka

Číst článek

Míra úspor domácností loni v Česku stoupla o 2,3 procentního bodu na 13,2 procenta. Investice domácností naopak klesly, a to o 0,1 procentního bodu na 8,7 procenta.

Mzdové náklady podniků loni vzrostly meziročně o 6,5 procenta. „Došlo tak opět k mírnému snížení míry jejich ziskovosti,“ poznamenal Kermiet.

Meziročně klesla míra zisku podniků o 0,1 procentního bodu na 46,5 procenta. I tak zůstala míra ziskovost firem v Česku nad průměrem Evropské unie, kde dosahuje přibližně 40 procent.

Zisky zahraničních majitelů obchodních společností loni dosáhly 7,1 procenta HDP. Ve formě dividend si zahraniční vlastníci loni rozdělili 319 miliard korun. Zpět pak investovali necelých 82 miliard korun. „Tento vývoj odráží vysokou ziskovost přímých zahraničních investic v České republice,“ konstatuje Český statistický úřad.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme